https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-uhynul-leguan-kubansky-pepino-v-troji-zil-tento-veteran-31-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo uhynul leguán kubánský Pepíno, v Troji žil tento veterán 31 let

9.10.2023 21:39 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V pražské zoologické zahradě dnes uhynul leguán kubánský Pepíno. Ředitel zoo Miroslav Bobek to uvedl na síti X. Podle dostupných údajů se dožil nejméně 41 let a byl zřejmě nejstarším leguánem kubánským v zoologických zahradách světa. Stal se zakladatelem úspěšného pražského chovu tohoto druhu leguánů a vysloužil si hvězdu na chodníku slávy před hlavním vstupem do zoo.
 

"Leguán kubánský Pepíno, Metuzalém svého druhu a jedna z legend Zoo Praha, dnes uhynul," oznámil Bobek. Pepíno přišel do Prahy před více než 31 lety, v té době mu podle kurátora Petra Velenského bylo už minimálně deset let. Byl nejstarším nám známým leguánem kubánským všech dob, napsal nedávno Bobek v článku věnovaném zvířecím veteránům pražské zoo.

Pepíno do Prahy přišel v roce 1992 z Kuby se svou partnerkou Julií. O rok později se stal otcem prvních mláďat svého druhu v Evropě a dočkal se celé řady potomků, vnoučat i pravnoučat. "V sobotu a dnes se vylíhlo devět mláďat, po samčí linii Pepínových pravnuků. Celkem se u nás vylíhlo do dnešního dne 256 leguánů kubánských, pouze ve 12 z nich není žádná Pepínova krev, Pepíno tedy u nás měl 244 potomků," uvedl šéf zahrady.

Nyní je z leguánů kubánských v pražské zoo nejstarší samice zvaná Bezprstá, která se 7. září dožila 30 let. Na rozdíl od Pepína její věk znají chovatelé přesně, protože se vylíhla v Praze. "Nutno ovšem podotknout, že samec blízce příbuzného leguána modravého jménem Godzilla dosáhl v americké Gladys Porter Zoo odhadovaného věku 69 let," dodal Bobek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist