https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazskych-kyjich-vznikne-prirodni-koupaliste-tzv-biotop
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražských Kyjích vznikne přírodní koupaliště, tzv. biotop

2.1.2018 14:30 | PRAHA (ČTK)
První koupací biotop v Praze vznikl v Radotíně (na snímku). V srpnu by se v Kyjích mělo otevřít další.
První koupací biotop v Praze vznikl v Radotíně (na snímku). V srpnu by se v Kyjích mělo otevřít další.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Přírodní, takzvané biotopové koupaliště vznikne v příštím roce v Praze 14-Kyjích. Radnice chce na jaře vybrat stavební firmu, která jej vybuduje, a dokončeno by mělo být předběžně v srpnu. Informovala o tom mluvčí radnice Veronika Berná. Náklady na vybudování koupaliště nejsou přesně vyčísleny, bude záležet na výsledku tendru. Limit zakázky má ale radnice nastaven na maximálně 48 milionů korun.
 

"Přání vybudovat koupaliště se v rámci veřejných fór a diskusí s občany dlouhodobě ocitá na prvních místech. Jsem rád, že se Praha 14 konečně dočká letního zázemí, které tu dlouhodobě chybí," uvedl starosta Radek Vondra (TOP 09).

Systém koupacího biotopu funguje na principu cirkulace vody, kterou čistí přirozené funkce mikroorganismů vodních rostlin. V Kyjích tak vznikne koupací nádrž s kořenovým čistícím systémem. Součástí areálu budou kurty na beach volejbal, biobar nebo mlhoviště, které návštěvníky ochladí a zároveň se v něm před vstupem do vody omyjí od opalovacích krémů. Koupaliště bude přístupné i pro handicapované.

Vybudováno bude parkoviště, zázemí nebo restaurace. Kapacita areálu bude 1400 osob. Vybavení bude postupně rozšiřováno tak, aby tu mohl fungovat celoroční provoz. Vznikne tu tedy například sauna.

Z celkově odhadovaných nákladů na výstavbu bude chtít radnice získat část peněz v rámci dotací rozdělovaných hlavním městem.

Na území hlavního města už funguje biotopové koupaliště v Radotíně. Otevřeno bylo v roce 2014 a jeho vybudování vyšlo na více než 60 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist