https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-projektu-sazime-budoucnost-lide-vysadili-uz-pul-milionu-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V projektu Sázíme budoucnost lidé vysadili už půl milionu stromů

27.2.2020 00:22 | BRNO (ČTK)
V projektu Sázíme budoucnost lidé dosud vysadili 563.000 stromů, do výsadby se zapojilo téměř 9000 dobrovolníků. / Ilustrační foto
V projektu Sázíme budoucnost lidé dosud vysadili 563.000 stromů, do výsadby se zapojilo téměř 9000 dobrovolníků. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V projektu Sázíme budoucnost lidé dosud vysadili 563.000 stromů, do výsadby se zapojilo téměř 9000 dobrovolníků. Na tiskové konferenci to v úterý řekl Miroslav Kundrata, strategický ředitel Nadace Partnerství, která za zrodem iniciativy stojí. Projekt oficiálně začal v polovině loňského září, cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les. V brněnském sídle nadace se v úterý sešly tři desítky partnerů projektu.
 

"Celkem šlo o 471 sázecích akcí, do kterých se zapojilo 8828 dobrovolníků, kteří vysadili více než 560.000 stromů. Utvrzuje nás to tom, že deset milionů vysazených stromů během pěti let je ambiciózní, ale dosažitelný cíl," uvedl Kundrata.

Nejčastěji se dosud vysazovaly aleje, šlo o 157 sázecích akcí, dále solitérní stromy, sady a zelené oázy. Nejaktivnějšími sazeči jsou podle statistiky města a obce, za kterými následují spolky a neziskové organizace a dále občané a firmy. Nejčastěji se sázelo v Jihomoravském kraji, následoval Středočeský a Pardubický kraj. Počtem vysazených stromů ale s přehledem vede Praha, kde jich nadace eviduje téměř 144.000. Na druhém místě jsou Pohořelice na Brněnsku, jde o 2000 stromů, třetí je Brno, kde dobrovolníci dosud vysadili téměř 1900 stromů. Nejčastěji lidé sázeli duby, následovaly javory a lípy.

Na sázení stromů je možné získat dotaci od ministerstva životního prostředí. "Loni na podzim ministerstvo přidalo na zeleň ve městech 100 milionů korun, sázet z těchto dotací může každý, kraje, obce i fyzické osoby. Za pět měsíců od spuštění dotačního programu přišlo už na 300 žádostí za 50 milionů korun, výzva běží do konce srpna. Od února teď nabízíme i další peníze, jde o dalších 80 milionů korun, a to na výsadbu stromů v krajině," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Letošním cílem je podle Kundraty zhruba milion vysazených stromů, případně i více, záležet bude především na zapojení obcí. Bližší informace zájemci najdou na webu www.sazimebudoucnost.cz


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist