https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rennes-maji-pylovou-farmu-ktera-vydava-pylovou-predpoved-pro-alergiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rennes mají pylovou farmu, která vydává pylovou předpověď pro alergiky

9.4.2022 01:59 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve francouzském městě Rennes vzniklo takzvané polinárium, malá botanická zahrada, která pěstuje 15 druhů rostlin, jejichž pyl způsobuje většinu jarních alergií. O břízy, vrby nebo duby na střeše budovy místní knihovny se stará městský botanik Hervé Tiger. Každé ráno pozoruje, zda se na květech rostlin objevil žlutý prášek. Jeho závěry ověří alergolog a společně pak odešlou pylové zpravodajství do místní databáze. Odtud informace putuje všem registrovaným alergikům z okolí, informovala agentura AFP.
 

V květináčích tu vedle sebe rostou trávy jílek vytrvalý, bojínek luční, medyněk vlnatý nebo srha laločnatá. Botanik se stará také o stromy, například břízy nebo lísky. Každá z rostlin se sem dostala z přírody a původně rostla ve vzdálenosti nejvýše 20 kilometrů od Rennes. Geografická blízkost je důležitá, protože v různých oblastech rostliny kvetou v odlišných obdobích. Každý druh je tu podle Tigera zároveň v několika exemplářích z různých světových stran kvůli genetické rozmanitosti.

Pylových farem dnes ve Francii existuje dvacet. První vznikla před deseti lety v Nantes, kde je dnes také centrála pro celou pylovou databázi. Ve Francii trpí pylovou alergií deset až 20 procent obyvatel. Světová zdravotnická organizace (WHO) předpovídá, že do roku 2050 bude alergický každý druhý člověk.

"Z hlediska veřejného zdraví je to velmi zajímavý preventivní nástroj," říká Mickaël Pouliquen, alergolog a referenční lékař v polináriu v Rennes. "Díky němu přesně víte, kdy si vzít a kdy vysadit antihistaminikum. Umožňuje také identifikovat pyl, který je původcem respirační alergie," dodává. Důležité je zaznamenat emisi pylu hned první den, protože léčba alergií je nejúčinnější, pokud přijde okamžitě. Po několika dnech už je pylu ve vzduchu více, alergie silnější a léčba náročnější, vysvětluje lékař.

Dlouhodobým cílem projektu je pokrýt pylovými farmami celé území Francie, byla by jich potřeba zhruba stovka.

"Globální oteplování a znečištění přispívají k nárůstu množství pylů v ovzduší," říká Julia Maguérová z asociace sdružující polinária ve Francii. Teplo totiž prodlužuje délku pylové sezony. "Lidé mají stále častěji příznaky alergie v průběhu celého roku, zatímco dříve byli postiženi od února do září. Znečištění také zvyšuje alergenní potenciál pylů, což vede ke stále častějším respiračním problémům," dodává Maguérová.

V České republice takzvaný pylový semafor aktuálně kvetoucích alergenů od května 2020 nabízí Český hydrometeorologický ústav. Nějakou formou alergie trpí podle odhadů zhruba třetina české populace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist