https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ricce-bystrici-na-zdarsku-je-raci-mor-plati-mimoradna-veterinarni-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V říčce Bystřici na Žďársku je račí mor, platí mimořádná veterinární opatření

20.9.2023 18:01 | BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM (ČTK)
Rak říční (Astacus astacus).
Rak říční (Astacus astacus).
Foto | Eusyllis / Wikimedia Commons
V říčce Bystřici na Žďársku se rozšířil račí mor, plísňové onemocnění, které napadá evropské raky a způsobuje jejich úhyn. Krajská veterinární správa vydala tento týden mimořádná opatření, která by měla šíření tohoto infekčního onemocnění bránit. V platnosti budou půl roku, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
 

Ochranné pásmo tvoří tok říčky Bystřice od Domanínského rybníka po její vtok do řeky Svratky. Zakázané je přemísťování ryb a jiných vodních živočichů z říčky do jiných vod. V odůvodněných případech může vydat výjimku krajská veterinární správa. "V ochranném pásmu je po lovu ryb nutné provést mechanickou očistu a dezinfekci rybářského náčiní," uvedl mluvčí.

Původce nákazy ve vzorcích uhynulých raků prokázalo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Mimořádná veterinární opatření byla vydaná v pondělí. Upozorňují na ně i informační tabule, které v ochranném pásmu umístila Agentura ochrany přírody a krajiny. "Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může Krajská veterinární správa pro Kraj Vysočina uložit pokutu," uvedl mluvčí.

Zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, které jsou vůči ní na rozdíl od evropských raků odolné. Účinný prostředek na léčbu neexistuje. Plíseň roste rakům na těle a do vody uvolňuje pohyblivé spory, jimiž se rozmnožuje. Ohrožuje pouze raky. Spory mohou přežívat ve vodě týdny až měsíce, uvedl mluvčí SVS.

K šíření račího moru přispívá například vypouštění raků z akvárií nebo ryb, které mohly být v kontaminované vodě. Spory plísně se mohou šířit i na rybářském náčiní, k přenosu nemoci stačí i infikovaná voda nebo mokré předměty, například sítě a holínky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

21.9.2023 09:34
Pomalu, ale jistě se mor šíří od potoka k potoku a od řeky k řece. Mám obavu, že veškerá opatření budou marná, když ho mohou šířit v kožichu i vydry a v peří i vodní ptactvo. Asi se budeme muset časem smířit s tím, že naše raky nahradí ti odolnější, kterým mor až tak nevadí. Prostě člověkem globalizovaná příroda vybírá ty odolnější a nechává vyhynout ty méně
odolné. Je směšné při volném pohybu vodních ptáků a kožešinových predátorů
omezovat pouze rybáře. A nejenom směšné, ale dokonce zcela diskriminační!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist