https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rusku-se-ma-zmensit-rozsah-lesu-ve-kterych-se-nemusi-hasit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rusku se má zmenšit rozsah lesů, ve kterých se nemusí hasit

24.6.2020 08:12 | MOSKVA (ČTK)
Do kontrolovaných zón po posledním zmenšení o 88 milionů hektarů nyní patří 532 milionů hektarů. Celková rozloha ruského lesního fondu činí 1,1 miliardy hektarů. Loni v zónách propuklo 90 procent lesních požárů.
Do kontrolovaných zón po posledním zmenšení o 88 milionů hektarů nyní patří 532 milionů hektarů. Celková rozloha ruského lesního fondu činí 1,1 miliardy hektarů. Loni v zónách propuklo 90 procent lesních požárů.
Foto | nicole.zuanon / Flickr.com
Ruské ministerstvo přírodních zdrojů navrhlo značně zmenšit rozsah takzvaných kontrolovaných zón, ve kterých místní úřady nemusí hasit lesní požáry. Zejména tyto zóny, na které připadá skoro polovina lesního fondu Ruska, byly loni v létě postiženy masivním řáděním živlu. Ekologové se ale obávají, aby nový krok nevedl k ještě horším následkům, upozornil list Kommersant.
 

"Zelení se obávají, že kvůli nedostatku financí regiony stejně nebudou požáry v těchto těžko dostupných oblastech hasit, a předpovídají, že se možná zopakuje loňská kritická situace," napsal deník.

Do kontrolovaných zón po posledním zmenšení o 88 milionů hektarů nyní patří 532 milionů hektarů. Celková rozloha ruského lesního fondu činí 1,1 miliardy hektarů. Loni v zónách propuklo 90 procent lesních požárů. Jejich katastrofální rozsah přiměl tehdejšího premiéra Dmitrije Medveděva, aby nařídil přehodnotit rozlohu zón. Ekologové tehdy požadovali jejich zmenšení na polovinu. Nyní ministerstvo navrhuje, aby do zón spadaly jen pozemky, které nejsou porostlé lesy.

Ale podle Alexeje Jarošenka z ruské pobočky Greenpeace z těchto pozemků může požár snadno přeskočit na sousední les. Varuje, že v praxi tento přístup nebude fungovat. Úřady si budou počínat stejně jako před zavedením kontrolních zón: prostě požáry nebudou hasit, ale budou je tajit, anebo budou imitovat hašení naprosto nedostatečnými silami. Podobný názor zastává Konstantin Kobjakov z ruské odbočky WWF: regionům na hašení požárů v těžko dostupných místech stále chybějí peníze, a tak tam lesy nikdo zachraňovat nebude.

Kommersant připomněl, že v loňském rozpočtu bylo na prevenci a hašení požárů sedm miliard rublů (asi 2,4 miliardy Kč), což ekologové nazývali "naprosto žebráckým financováním", protože ochrana lesů si žádá nejméně 25 až 30 miliard. Letošní rozpočet počítá se sumou 6,2 miliardy rublů (asi 2,1 miliardy Kč) a dodatečných 3,2 miliardy dostaly regiony na nákup hasičské techniky. Při nynějších posunech od krajnosti ke krajnosti - od zřízení zón po jejich zrušení - se Kobjakov obává, že i tak nedostatečné prostředky se budou utrácet ještě neefektivněji než dosud.

V současnosti podle dostupných údajů lesní požáry v Rusku řádí na 717.000 hektarech, což je plocha odpovídající Jihomoravskému kraji. Nejhůře je postiženo Jakutsko a Čukotka. Požáry rychle postupují, za 48 hodin se rozšířily o 305.000 hektarů. Od začátku roku oheň poničil již 5,7 milionu hektarů, což skoro odpovídá loňskému červnu.

Loni se obětí požárů v nejrozlehlejší zemi světa stalo podle ochránců přírody z nevládní organizace Greenpeace na 15 milionů hektarů lesa. Hrozilo, že padne osm let starý rekord, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa, což je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist