https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-parku-dvur-kralove-se-vylihla-vzacna-zelva-skalni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Safari Parku Dvůr Králové se vylíhla vzácná "palačinková" želva

16.4.2023 00:51 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Želva skalní
Želva skalní
Foto | Simona Jiřičková / Safari park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se vylíhlo mládě vzácné a ohrožené želvy skalní. Pokud přežije, půjde o první úspěšný odchov druhu v safari parku. Podle typického placatého krunýře se jim také říká palačinkové želvy, informoval mluvčí safari parku Michal Šťastný. Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců či žiraf.
 

Mládě se vylíhlo zcela bez přičinění lidí přímo v pavilonu Vodní světy. "Chovatel našel ráno v jedné z prohlubní expozice dvě vejce. Když chtěl potom místo jako obvykle narosit, ze substrátu se vyhrabalo mládě," uvedl zoolog Michal Podhrázský. Pro mladé želvy skalní je to podle něj typické chování, neboť se v písku ukrývají před predátory. Pod povrchem mohlo mládě čekat i pár dnů.

Kvůli nekontrolované inkubaci neznají zatím herpetologové pohlaví malé želvy. To je jinak snadné ovlivnit. "V teplotách nad 32 stupňů se vždy líhnou samice, v chladnějším prostředí samci. Pokud líhnutí řídí člověk, obvykle si cíleně produkuje více samic," uvedl Podhrázský.

Safari park chová želvy skalní od roku 2000. Dosud se je nepovedlo odchovat. Zatím jediné mládě z roku 2005 uhynulo ve věku tří měsíců. "Inkubace želv skalních je velice složitá. V rámci správného vývoje zárodku je nutné střídání teplot a byla zaznamenána i diapauza, tedy pozastavení vývoje zárodku v době nepříznivých podmínek," uvedl Podhrázský.

Želvy skalní se od ostatních suchozemských druhů želv velmi liší. Mají placatý krunýř, který je měkký a pružný. Je to přizpůsobení životu ve skalách, které jsou jim často jediným úkrytem. Většinu dne stráví ukryté v puklině. Když se v ní zaklíní, nemá predátor mnoho šancí ji dostat ven a sežrat. Na rozdíl od jiných želv jsou velmi mrštné a zvládnou šplhat po takřka kolmých skalních stěnách.

Pozorní návštěvníci dvorské zoo mohou dvě dospělé želvy skalní pozorovat v pavilonu Vodní světy v expozici s kamennými palandami simulujícími pukliny a skalní výchozy. Mládě bude zatím žít v zázemí zoo.

V Africe jsou domovinou želv skalních travinaté oblasti se skalními výchozy v Keni a Tanzanii. Hrozbou pro druh je obchod se zvířaty a ničení přirozeného prostředí. Savanu tam lidé často vypalují kvůli vzniku zemědělských ploch. Želvy skalní navíc kladou jen jedno vejce, jejich reprodukce je tedy pomalá. Samice ale může vejce snášet i vícekrát v roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist