https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tendru-na-reditele-lesniho-a-vodniho-hospodarstvi-lesu-cr-jsou-dva-uchazeci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V tendru na ředitele lesního a vodního hospodářství Lesů ČR jsou dva uchazeči

24.2.2023 00:07 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Přihlášky do opakovaného výběrového řízení na ředitele lesního a vodního hospodářství státního podniku Lesy České republiky (LČR) podali dva uchazeči. "Nyní je čekají manažerské testy a pohovor. Předpokládáme, že nový ředitel by měl být jmenován do konce března," řekla ČTK mluvčí podniku Eva Jouklová. Termín pro podání přihlášek vypršel ve středu o půlnoci. LČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
 

Do výběrového řízení, které bylo vypsané loni v prosinci, se přihlásili čtyři zájemci, ale jeden nesplnil kvalifikační požadavky. V únoru generální ředitel podniku Dalibor Šafařík řízení zrušil. "Předložené koncepce managementu tohoto úseku neodpovídaly kladeným nárokům a požadavkům," uvedl Šafařík.

Úsek lesního a vodního hospodářství je aktuálně jediným ze čtyř odborných úseků Lesů ČR, který nemá ředitele. Zatím úsek z pověření vede vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Ondřej Pecháček. Před ním úsek v posledním roce z pověření vedli Jiří Groda a Ivan Klik.

Bez jmenovaného ředitele je úsek od 3. ledna 2022, kdy na své funkce rezignovali všichni čtyři odborní ředitelé. Z funkcí tehdy odstoupili krátce po odvolání tehdejšího generálního ředitele LČR Josefa Vojáčka pověřeným ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Po Vojáčkovi podnik z pověření řídil Jiří Groda, a to do 13. prosince 2022.

Šafařík vede státní podnik od 14. prosince 2022, do té doby byl ekonomickým ředitelem. Ekonomickým ředitelem je od letošního 1. ledna Daniel Szórád, který byl v letech 2014 až 2018 generálním ředitelem podniku. Obchodní a správní úsek LČR od 1. dubna 2022 vedou Radovan Srba a Igor Kalix. Srba i Kalix v těchto funkcích působili v letech 2014 až 2018 v týmu tehdejšího generálního ředitele Szóráda.

Lesy ČR loni s dalším ústupem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o pětinu na 9,2 milionu metrů krychlových. Letos LČR plánují těžbu na úrovni 9,1 milionu metrů krychlových. Rekordní těžbu 14,4 milionu metrů krychlových podnik vykázal v roce 2020.

Finanční výsledky za loňský rok podnik zatím nezveřejnil. Za loňské tři čtvrtletí podnik meziročně znásobil hrubý zisk na rekordních 7,39 miliardy korun z předloňských 2,9 miliardy Kč. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist