https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-turecku-otevreli-bazen-pro-kocky-kotata-uci-plavat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Turecku otevřeli bazén pro kočky, koťata učí plavat

9.7.2018 00:35 | ANKARA (ČTK)
Ve východním Turecku otevřeli nedávno speciální bazén, v němž se nekoupou lidé, nýbrž kočky (na obrázku).
Ve východním Turecku otevřeli nedávno speciální bazén, v němž se nekoupou lidé, nýbrž kočky (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve východním Turecku otevřeli nedávno speciální bazén, v němž se nekoupou lidé, nýbrž kočky. Ty se obvykle vody bojí, ale jedno plemeno, které pochází právě z východoturecké provincie Van, má vodu rádo a dobře plave. Vědci z tamní univerzity se ale obávají vyhynutí tohoto zvláštního plemena koček, a proto pro ně otevřeli kočičí dům s bazénem. Informoval o tom turecký deník Hürriyet.
 

A zatímco v Čechách lidé někdy koťata topí, v turecké provincii Van je učí plavat. "Vanské kočky jsou světové unikum, a proto se snažíme, aby přežily a také aby si zachovaly tuto jedinečnou vlastnost. Proto učíme jejich koťata plavat," řekl ředitel výzkumného střediska vanských koček Abdullah Kaya.

Vanské kočky mají převážně bílou delší srst. Zvláštní jsou i tím, že některé z nich mají každé oko jiné - jedno modré a druhé jantarové. Na jejich hodiny plavání se podle ředitele centra Kaye přijde denně podívat i na 600 návštěvníků.

Turecká kočka van dostala jméno podle Vanského jezera, z jehož okolí tyto zvláštní kočky pochází.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist