https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usteckem-bezobalovem-obchode-toci-dezinfekci-do-lahvicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ústeckém bezobalovém obchodě točí dezinfekci do lahviček

8.4.2020 00:07 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
V ústeckém bezobalovém obchodě lidé dostanou potraviny a pochutiny, dále si z barelů mohou natočit olej či prostředky na mytí nádobí nebo praní. / Ilustrační foto
V ústeckém bezobalovém obchodě lidé dostanou potraviny a pochutiny, dále si z barelů mohou natočit olej či prostředky na mytí nádobí nebo praní. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ústeckém bezobalovém obchodě natočí lidem dezinfekci na ruce do donesené lahvičky. Cena je pět korun za 100 mililitrů. Organizátoři distiubuce tak chtějí bojovat proti spekulantům, kteří nabízejí stejné zboží za mnohonásobně vyšší částky. O dezinfekci je zájem, zjistila v pondělí ČTK.
 

Dezinfekce Anti-COVID pochází ze společnosti Enaspol se sídlem ve Velvětech na Teplicku. S nápadem na její distribuci přes bezobalový obchod přišla ústecká zastupitelka Karolína Žákovská (PRO! Ústí). "Vzniklo to tak, že na mě každý den vyskakovalo na facebooku deset sponzorovaných odkazů na dezinfekci na ruce za cenu 150 korun za sto mililitrů. Protože jsem si ji chtěla vyrobit doma, věděla jsem, jak je výroba levná," řekla v pondělí.

Vyrobit si dezinfekci doma je však podle Žákovské nyní téměř nemožné, protože nelze sehnat lékárenský nebo kosmetický líh. "Přemýšlela jsem, jak dostat k lidem levnou dezinfekci, tak jsem narazila na firmu Enaspol," uvedla. Zájemci mohou přijít do obchodu s vlastními lahvičkami, a to nejlépe s rozprašovačem. Nedoporučuje se nosit pet lahve, aby nehrozila záměna s nápojem.

Prodávat začal obchod dezinfekci v pátek. Za ten den se vytočilo 40 litrů, což jsou čtyři kanystry. Lidé si pro dezinfekci chodili i dnes s připravenými nádobkami. Mladí ji brali pro své rodiče a prarodiče.

Oslovit by chtěla Žákovská společně se svými kolegy ústeckou chemičku. "Některé firmy, které mají licenci na výrobu, předražují dezinfekci, což mi přijde nehorázné. Spolchemie má povolení na výrobu, proto ji chceme oslovit otevřeným dopisem, zda by nebyla schopna za výhodných podmínek pro občany města v rámci své společenské odpovědnosti dezinfekci vyrábět a prodávat," uvedla Žákovská.

V ústeckém bezobalovém obchodě lidé dostanou potraviny a pochutiny, dále si z barelů mohou natočit olej či prostředky na mytí nádobí nebo praní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist