https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zanikle-obci-holicky-v-ralsku-vznika-galerie-pod-sirym-nebem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zaniklé obci Holičky v Ralsku vznikla galerie pod širým nebem

5.6.2021 01:03 | RALSKO (ČTK)
Díla vznikají v rámci festivalu přírodního umění, které geopark pořádá od roku 2016 s cílem oživit krajinu kolem Ralska. Dosud pokaždé byla místem konání zaniklá obec Jabloneček, v Holičkách je festival poprvé.
Díla vznikají v rámci festivalu přírodního umění, které geopark pořádá od roku 2016 s cílem oživit krajinu kolem Ralska. Dosud pokaždé byla místem konání zaniklá obec Jabloneček, v Holičkách je festival poprvé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Adamovič / Geopark Ralsko
V zaniklé obci Holičky v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku vzniká galerie pod širým nebem. Od začátku týdne tam vytváří díla z přírodních materiálů osm umělců z Česka a Německa, informovala ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.
 

"Z nevzhledných keřů se formuje bludiště pro děti, místa bývalých domů jsou dotvářena sochami z proutí a dalšími instalacemi ze dřeva a kamene," uvedla Mrázová.

Díla vznikají v rámci festivalu přírodního umění, které geopark pořádá od roku 2016 s cílem oživit krajinu kolem Ralska. Dosud pokaždé byla místem konání zaniklá obec Jabloneček, v Holičkách je festival poprvé. "Holičky jsou zcela unikátní svými zachovalými sklepy, které jsou jediným pozůstatkem obce původně čítající 40 domů, 200 obyvatel, školu a dvě hospody. Zanikla po roce 1945, kdy jí nuceně opustilo německé obyvatelstvo a poté se stala součástí vojenského výcvikového prostoru Ralsko," uvedla Mrázová.

Vytvářená díla v zaniklé obci by měli umělci dokončit do soboty a představit ve stejný den v 11:00 při takzvané land-artové komentované procházce. "Zároveň jsme celou akci pojali jako příležitost k vyčištění sklepů a celého prostoru bývalé obce od černé skládky a dalších odpadů, celkem jsme nasbírali téměř 20 pytlů,“ dodal Mrázová.

Holičky (Hultschken) se nachází tři kilometry od Osečné, první zmínky o osídlení jsou z počátku 16. století. Název obce mohl být německého i českého původu. Německé slovo Holzung znamená "mýcení lesa", český výraz holina je popisem pro planinu vzniklou vykácením lesa. V obci žili v minulosti převážně horníci, v okolí se těžila železná ruda. Dochované záznamy uvádějí také košíkáře a bednáře.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před pěti lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušil pobyt tří armád - československé, německé a pak sovětské. Geopark Ralsko se teď snaží vrátit do oblasti život.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist