https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-praha-odchovavaji-treti-generaci-zmije-obecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Praha odchovávají třetí generaci zmije obecné

6.8.2020 01:34 | PRAHA (ČTK)
Mláďata zmije obecné v Zoo Praha aktuálně měří zhruba 20 centimetrů a jedná se o potomky tří dospělých samic.v Zoo Praha aktuálně měří zhruba 20 centimetrů a jedná se o potomky tří dospělých samic.
Mláďata zmije obecné v Zoo Praha aktuálně měří zhruba 20 centimetrů a jedná se o potomky tří dospělých samic.v Zoo Praha aktuálně měří zhruba 20 centimetrů a jedná se o potomky tří dospělých samic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Velenský / Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě odchovávají třetí generaci zmije obecné. Dvaceticentimetrová mláďata se narodila před dvěma týdny. Zmije obecná je jediným jedovatým hadem v české přírodě.
 

"Odchov zmije obecné v umělých podmínkách je velmi náročný. Vyžaduje přesnou kombinaci tepla, chladu a vlhka, mladé zmije jsou navíc velmi vybíravé," uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Mláďata tří dospělých samic se narodila o měsíc dříve než chovatelé očekávali. Důvodem podle Velenského je letošní extrémně teplé jaro, které urychlilo graviditu zmijí.

Většina narozených plazů v pražské zoo nezůstane. Podle mluvčí zoo Heleny Petákové budou zmije umístěny do jiných zoologických zahrad, kde se nedaří zmije odchovat.

Zmije obecná je had z čeledi zmijovitých. Je to nejrozšířenější suchozemský had na světě, který žije v Evropě a Asii. Měří většinou kolem 50 centimetrů a váží 50 až 100 gramů, přičemž samice jsou větší než samci. Zmiji se rodí v průměru sedm mláďat. Březost trvá obvykle čtyři měsíce.

Zmije obecná je jediný jedovatý had přirozeně se vyskytující na území České republiky, kde obývá vyšší horské polohy. Pro zdravého dospělého člověka však jeho kousnutí nepředstavuje vážnější hrozbu.

Zoo Praha zmiji obecnou chová od jara 2014 a představuje ji v expozici na stezce Zakázance, která spojuje horní a dolní část zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist