https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/valasske-klobouky-podpori-zasakovani-destove-vody-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Valašské Klobouky podpoří zasakování dešťové vody ve městě

8.6.2018 05:45 | VAL. KLOBOUKY (ČTK)
Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku (na obrázku) začala s úpravami, které podpoří zasakování dešťové vody ve městě. V ulicích tak například přeruší některé obrubníky, aby mohla voda odtékat do zelených ploch, nová parkoviště bude budovat z vodopropustných materiálů a dešťovou vodu bude u veřejných budov zachycovat do nádrží a využívat ji pro zavlažování.
Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku (na obrázku) začala s úpravami, které podpoří zasakování dešťové vody ve městě. V ulicích tak například přeruší některé obrubníky, aby mohla voda odtékat do zelených ploch, nová parkoviště bude budovat z vodopropustných materiálů a dešťovou vodu bude u veřejných budov zachycovat do nádrží a využívat ji pro zavlažování.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku začala s úpravami, které podpoří zasakování dešťové vody ve městě. V ulicích tak například přeruší některé obrubníky, aby mohla voda odtékat do zelených ploch, nová parkoviště bude budovat z vodopropustných materiálů a dešťovou vodu bude u veřejných budov zachycovat do nádrží a využívat ji pro zavlažování, sdělila včera mluvčí radnice Lenka Zvonková.
 

"Změna klimatu způsobuje stále častější dlouhotrvající sucha a nárazové přívalové deště. Hladina spodních vod klesá a lidé, kteří jsou závislí na zásobování z domovních studní, začínají mít potíže s dostatkem pitné i užitkové vody. Rozhodli jsme se proto nebýt lhostejní a připravit opatření, kterými se budeme na našem území snažit srážkovou vodu lépe využít," uvedl místostarosta Martin Janík (nez.).

Na městských pozemcích budou podle podmínek přerušeny obrubníky, aby dešťová voda namísto do kanalizace tekla k travnatým plochám. "První z takových úprav už si mohou lidé všimnout u dětského hřiště na sídlišti Palackého, kde se voda díky sníženým obrubám dostane z asfaltové komunikace do štěrkového vsaku a zavlaží okolní trávník. Další podobné úpravy chystáme u polikliniky, domu dětí a mládeže nebo pumptrackové dráhy pod sídlištěm na ulici Luční," uvedl Janík.

Dešťová voda se bude zužitkovávat i díky propustné dlažbě u nových parkovacích stání, jak je tomu na sídlišti Palackého. "U městských budov bychom v budoucnu chtěli řešit zadržování dešťové vody v rezervoárech a malých nádržích. Výborně už si s tímto úkolem poradila například mateřská škola, která k dešťovým svodům umístila sudy a vodu využívá k zalévání zahrady" řekl místostarosta.

K efektivnímu hospodaření s vodou mohou přispět také obyvatelé města. "Doporučujeme vlastníkům domů řešit zasakování srážkové vody a její spotřebu přímo na místě, kde spadne, nikoli její svedení do kanalizace. Při zavlažování dešťovkou se ušetří nemalé prostředky za pitnou vodu, jejíž cena je velmi vysoká. Nabízí se však také využívání podzemních nádrží nebo štěrkových vsaků na pozemcích," řekl Janík.

Podrobnosti o tématu mohou lidé najít na stránkách pocitamesvodou.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist