https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vazna-zraneni-tvare-a-hrudniku-utrpel-muz-na-slovensku-po-napadeni-medvedem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vážná zranění tváře a hrudníku utrpěl po napadení medvědem muž na Slovensku

12.5.2022 16:18 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vážná poranění tváře a hrudníku utrpěl pětačtyřicetiletý muž, kterého ve středu na středním Slovensku spolu s další osobou napadl medvěd. ČTK o tom informovala Zuzana Hopjaková, mluvčí společnosti Air-Transport Europe, která provozuje vrtulníkovou záchrannou službu. Za poslední týden jde v zemi o nejméně třetí střet člověka s medvědem, incident tak obnovil debatu ohledně případné regulace počtu zmíněné chráněné šelmy.
 

Státní podnik Lesy Slovenské republiky ČTK sdělil, že dvojici turistů napadla u horského hotelu nad městem Hriňová medvědice, u které byla tři mláďata. Druhý muž utrpěl kromě jiného poranění nohou. Podle podniku oba muži použili sprej proti medvědům, který jim ale nepomohl. Útok se stal v těžce dostupném terénu během stávající medvědí říje, podle tisku se muži pohybovali po značené turistické stezce. Jedním z napadených turistů je zaměstnanec zmíněné státní firmy, jenž trávil volný čas v přírodě.

Lesníci zopakovali, že dlouhodobě upozorňují na potřebu regulace populace medvěda na Slovensku, kterého považují za přemnoženého. Úřady v zemi dříve nechaly utratit například šelmy, které ztratily plachost a navštěvovaly obydlené oblasti.

Střety medvěda s člověkem na Slovensku nejsou ojedinělé. V pondělí medvědice zaútočila na lesníka na středním Slovensku. Ve středu pak medvěd při jiném incidentu podle televize Markíza pronásledoval skupinu lidí, mezi kterými byli i pracovníci ministerstva životního prostředí a ochranáři. K tragickému střetu člověka s medvědem došlo loni na severu Slovenska, kdy podle výsledků pitvy sedmapadesátiletý muž zemřel právě po útoku této šelmy.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

12.5.2022 19:37
Stát se to u nás tak místní chasníci navytahnou paty z domu dokud by vojáci tu medvědici neodstrelili. Jen před par týdny se před medvědem podelal jeden rybář a medvěda potvrdil i myslivec, tu komedii s vrtulníkem s termovizí a celým patracim týmem jsme mohli sledovat non stop 48 hodin.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.5.2022 20:00
Moc jsem se nasmál, že medvěd prohnal i pracovníky životního prostředí
a ochranáře, kteří si asi mysleli, že pozná kdo mu fandí a nezaútočí.
Myslím, že těch tragédií bude valem přibývat a dojde i na přehodnocení
únosného množství šelem v hustě obydlené Střední Evropě. Bohužel bude
asi těch tragédií nutných ještě více, aby se vrátil zdravý rozum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2022 20:20 Reaguje na Břetislav Machaček
To se spíš dočkáme kursů sebeobrany pro návštěvníky lesa, resp. knížecích rad o sběru hub počas hibernace medvědů. Regulace je sprosté slovo, medvědi nejlíp vědí, kolik jich má být.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.5.2022 20:48
Asi by se všichni slovenští mědvědi měli zúčastnit osvětových kurzů, kde by se dozvěděli, že na člověka se nesahá. V první lekci by mohli shlédnout reklamu jednoho nejmenovaného pivovaru, který z vlků přešaltoval práve ně medvědy.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.5.2022 21:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím.Pročítám tady diskuse a docvaklo mi,že se dlouho neozvala Kletečková.Snad tu dobrou ženu,zkušenou kynoložku nezadavili,nesežrali kangalové v její chovné stanici pasteveckých psu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.5.2022 21:17 Reaguje na karel krasensky
Ani nadívaná medvíďata, ani kangaly nebrat! To byste byl poloviční kanibal!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.5.2022 06:12 Reaguje na karel krasensky
Paní Kletečková se zúčastnila jedné vlčí hlídky, aby hledala stopy velkých šelem. Protože je slabší v zeměpise, lehce zabloudila a ještě se nevrátila, aby podala informace o výsledku svéhopátrání. Momentálně se nachází poblíž Ayers Rock v Austrálii.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.5.2022 11:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1+
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist