https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcely-jsou-alergicke-na-pyl-zjistili-vedci?fbclid=IwAR0xxCINf3YamhtV4J8GRa9B-oJ7LEw-FGmTFt3_QcMzCaU4Fu8tPbXPDso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včely jsou alergické na pyl, zjistili vědci

1.4.2019 12:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Včela během alergického záchvatu. Tým Petra Vobořila se snaží co může.
Včela během alergického záchvatu. Tým Petra Vobořila se snaží co může.
Není to dobrá zpráva. Podle aktuální studie českých vědců trpí velká většina českých včel alergií na pyl. „Nepříjemné je, že včely jsou aktivní zejména v době, kdy je pylová sezona,“ upozorňuje na podstatný fakt Petr Vobořil, který pro Entomologický ústav výzkum vedl.
 
Tento článek je aprílový žert.

Podle Vobořila se alergickým včelám nedá moc pomoci. „Spojili jsme se s Pylovou informační službou, aby udělali speciální varovný systém přímo pro včely, ale samy včely na varování nic nedaly a svéhlavě se vydávaly do volné přírody, alergie nealergie,“ říká Vobořil. „A samozřejmě se vracely s alergickou reakcí jako prase.“

Vobořil dodává, že důsledky včelí alergie na pyl mohou být pro české zemědělství zničující. „V posledních letech čteme o tom, že hmyz obecně vymírá,“ říká Vobořil. Už jen to je podle něho důvod nedělat si velké starosti s důchodovým připojištěním.

„Teď se k tomu přidává zjištění, že ty včely, které zázrakem nevyhynuly, jsou alergické a neměly by se zdržovat v blízkosti kvetoucích rostlin a stromů,“ vysvětluje Vobořil.

Entomologům se podařilo zjistit, jaká by mohla být účinná léčba. "Pomoci by mohlo běžně dostupné antihistaminikum. To je důležitý bod našeho výzkumu. Je to jakési světlo na konci tunelu,“ říká Vobořil. A přestože se tu nabízí cesta, je tu podle vědce háček.

„Výrobce dokáže lék dodat jen v podobě mikrokapslí, které je potřeba včelám dát ráno před tím, než vyletí do volné přírody,“ říká Vobořil. A jak se v praxi ukázalo, tohle je problém. „Celý náš ústav, tedy asi 250 lidí, se za rozbřesku připlížil k ústavním úlům a odchytával jednotlivé včely,“ líčí Vobořil. Ale dostat pinzetou mikrokapsli do včely se ukázalo jako nadlidský úkol. „Dřív nacpete chobotnici do síťovky, než že byste přinutil včelu něco spolknout. Je to práce pro vrahy,“ uzavírá Vobořil.

Vězeňská služba to ale vidí skepticky. „Řada našich vězňů vrahů je alergická nejen na pyl, ale i na včelí píchnutí, takže to bude muset dělat někdo jiný,“ řekla tisková mluvčí Alexandra Babinská.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.4.2019 06:20
Tak to se povedlo. Díky.
Odpovědět
A1

Alfi 1101

1.4.2019 10:27
To mi nedělejte, málem jsem se počůrala smíchy :-D :-D :-D
Odpovědět
VN

Václav Neguš

2.4.2019 14:47
Jen aby Vás ten smích nepřešel! Ale nemusíme ihned věřit,první informace mívají nádech senzace(bulvár).Ale co zeptat přímo včelařů !?
Odpovědět
LM

Libor Matoušek

3.4.2019 23:18 Reaguje na Václav Neguš
Včelaři jsou připraveni [:-)] a vytvořili obsáhlý přehled alergenů (https://docs.google.com/presentation/d/1mvjg7h3pLSBzQ6dQLgLaLhKYgJrWFNUe2gI8FGK5GYE/edit?usp=sharing). To aby věděli, jaké rostliny jsou pro včely nebezpečné a v okruhu 3 km od jejich výskytu neumisťovali úly.
Krásné jaro všem!
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

8.4.2019 11:54 Reaguje na Libor Matoušek
To je pěkný atlas, dobrý počin, ať se daří.
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

31.1.2023 12:33
Haha, tak toto je dobré. Ještě že je tu uvedeno to datum zveřejnění. :) Jinak s alergií na pyl mám stejně jako spousta lidí také problémy. Obecně na alergie trpím už od dětství. Možná ještě horší, než pyl jsou v mém případě roztoči. I když v tomto ohledu se to také dost zlepšilo. Pomohlo hlavně to, že už doma nemám koberce, ve kterých se prý drží nejvíce. Všechny koberce jsem dal pryč a nechal jsem si tu jen jeden takový malý kusový z https://www.vesna.cz/kusove-koberce
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist