https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-francouzskem-domove-duchodcu-patra-po-pozitivnich-pripadech-zlaty-retrivr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve francouzském domově důchodců pátrá po pozitivních případech zlatý retrívr

4.8.2021 17:58 | PAŘÍŽ (ČTK)
Asociace Handi'chiens, která výcvik psa financovala, by ráda darovala speciálně vycvičené psy i do dalších domovů důchodců.
Asociace Handi'chiens, která výcvik psa financovala, by ráda darovala speciálně vycvičené psy i do dalších domovů důchodců.
Alsaský domov důchodců zapojil do boje proti koronaviru dvouletého zlatého retrívra, který umí nákazu vyčenichat. Pokaa se tak stal prvním psem ve Francii, který pomáhá s odhalováním pozitivních případů v pečovatelském domově, napsala agentura AFP.
 
Pes je speciálně vycvičený na vyčenichání jedinečného pachu, který mají nakažení lidé v potu. Když nákazu ucítí, jednoduše si sedne. Zdravotníci pak jeho odhad potvrdí PCR testem.

"Nedá se to srovnávat," odpověděl 85letý penzista a bývalý zahradník Christophe Fritsch na otázku, kterému typu testů dává přednost. "Vezmete kousek kapesníku, dáte ho na pět minut do podpaží a je hotovo. PCR test je mnohem složitější," uvedl důchodce, který v minulosti prodělal koronavirovou nákazu a má za sebou řadu testů.

Pokaa pochází z alsaské pobočky asociace Handi'chiens, která se specializuje na výcvik asistenčních psů pro lidi se zdravotním postižením a jejíž ředitel, lékař Robert Kohser, je zároveň šéfem pečovatelského domova pro seniory La Roselière v městě Kunheim, kde pes nyní pomáhá. Koronavirus se naučil vyčenichat během čtyřtýdenního výcviku ve Státní veterinární škole v Alfortu (ENVA).

Dvouletý retrívr minulý týden správně odhalil všechny vzorky nasbírané v domově důchodců i v nemocnici ve Štrasburku, uvedl Kohser. Správně určil 95 procent asymptomatických a 100 procent symptomatických nákaz. Dokáže vyčenichat všechny dosud objevené mutace koronaviru a v některých případech odhalí nákazu o 48 hodin dříve než PCR test, dodal ředitel pečovatelského zařízení.

Podle Kohsera je tento typ testování nejen snadný a levný, ale velmi dobře ho snášejí i obyvatelé domova, kteří mnohdy trpí kognitivními poruchami jako je Alzheimerova choroba.

Kohser plánuje otestovat všech 127 penzistů a 110 zaměstnanců zhruba každé dva až tři týdny, i když většina z nich už byla naočkována a domov naposledy zaznamenal pozitivní případ v prosinci 2020. Nevylučuje ani psí testování návštěvníků.

Asociace Handi'chiens, která výcvik psa financovala, by ráda darovala speciálně vycvičené psy i do dalších domovů důchodců. K tréninku přibližně 250 psů ale potřebuje finanční podporu od francouzské vlády.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist