https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-mestech-v-pardubickem-kraji-pribyva-vytrideneho-bioodpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve městech v Pardubickém kraji přibývá vytříděného bioodpadu

3.8.2016 16:02 | PARDUBICE (ČTK)
Na velkoobjemové kontejnery na bioodpad na deseti místech ve městě a na další kontejnery ve sběrném dvoře vsadila svitavská radnice
Na velkoobjemové kontejnery na bioodpad na deseti místech ve městě a na další kontejnery ve sběrném dvoře vsadila svitavská radnice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve velkých městech v Pardubickém kraji se postupně zvyšuje množství vytříděného biologického odpadu, který tak nekončí na skládkách, ale vznikne z něj kompost. Radnice pro jeho sběr lidem nabízejí kontejnery ve sběrných dvorech, mobilní svozy a biopopelnice nebo rozdaly do domácností se zahrádkami kompostéry. I tak se ale velká část zeleného odpadu stále skládkuje.
 

Pardubice umožňují separovat bioodpad ze zahrad od roku 2007. Do projektu je přihlášeno 2460 účastníků, vedle majitelů rodinných domů jsou to městská zařízení, školy, školky a bytové domy. Mají zapůjčené speciální nádoby o objemu 140 litrů, do nichž odkládají posekanou trávu, listí, štěpky větví, ovoce či zeleninu, obsah zpracovává městská kompostárna v Dražkovicích. Po většinu roku se hnědé popelnice vyvážejí jednou týdně, v prosinci dvakrát měsíčně a od ledna do března jednou za měsíc. Za zapůjčení a vysypání jedné nádoby platí uživatelé 300 korun ročně, zbývající dvě třetiny nákladů hradí město. Každý účastník si může odebrat zdarma 50 kilogramů kompostu za rok. Lidé také mohou odkládat zelený odpad bezplatně ve sběrných dvorech.

"Pardubice již mají svozem pokryté téměř celé město, v budoucnu bychom mohli, pokud bude zájem, svoz bioodpadu rozšířit i do Lánů na Důlku a na Opočinek," uvedl náměstek primátora zodpovědný za péči o životní prostředí Jiří Rozinek (ČSSD). V prvním roce projektu putovalo z hnědých popelnic do kompostárny 174 tun bioodpadu, loni to bylo už 12 970 tun.

Chrudim zatím nabízela obyvatelům jen možnost odvézt trávu, listí a větve do sběrného dvora. Radnice plánuje rozšíření systému o biopopelnice u rodinných domů, zřejmě v příštím roce, letos by mohly přibýt kompostéry. Zda se za svoz popelnic bude platit navíc, není zatím rozhodnuto, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí Ivo Rychnovský. Vloni do sběrného dvora lidé přivezli 490 tun bioodpadu, v roce 2013 to bylo 410 tun. Odpad zpracovává kompostárna v blízkých Dražkovicích.

Na velkoobjemové kontejnery na bioodpad na deseti místech ve městě a na další kontejnery ve sběrném dvoře vsadila svitavská radnice. Město si zřídilo vlastní kompostárnu. "Až nás to překvapilo, ale lidi se rychle naučili odpad do kontejnerů odkládat a stále požadují i další. To ale trochu naráží na nedostatek místa," uvedl Michal Nedoma z odboru životního prostředí svitavské radnice. Podle jeho názoru končí ze zeleného odpadu ze zahrad na skládkách jen minimum.

Ústí nad Orlicí nabízí obyvatelům pro ukládání bioodpadu kontejner ve sběrném dvoře a občasné mobilní svozy. Do domácností také rozdalo přes 800 kompostérů. "Snažíme se, aby se odpad ze zahrad třídil. Podařilo se nám také dohodnout výrazně nižší cenu za jeho zpracování, na skládce firma Ekola využije kompost, který z něj vyrobí, k rekultivaci," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí Tomáš Kopecký. Vloni se podle jeho odhadu vytřídila asi polovina vzniklého bioodpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist