https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-skotsku-zacal-platit-zakaz-jednorazoveho-pouzivani-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Skotsku začal platit zákaz jednorázového používání plastů

1.6.2022 12:47 | LONDÝN (ČTK)
Zákon se kromě plastových příborů týká například plastových brček, talířů nebo pěnových kelímků a jiných jídelních obalů.
Zákon se kromě plastových příborů týká například plastových brček, talířů nebo pěnových kelímků a jiných jídelních obalů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dennis / Pixabay
Ve Skotsku dnes začal platit zákaz jednorázového používání plastů. V zemi se jich ročně spotřebovalo kolem 700 milionů. Skotsko je první částí Velké Británie, která toto opatření zavedla. Zákaz, který zahrnuje převážně různé jídelní pomůcky a obaly, obsahuje výjimky, "aby k jednorázovým plastům měli stále přístup lidé, kteří je potřebují například ze zdravotních důvodů", stojí v tiskovém prohlášení skotské vlády.
 

Podle Sarah Brownové, manažerky kavárny v Aberdeenu, bylo dosud "velmi jednoduché sehnat plastové příbory". "Ostatní varianty byly buď drahé, nebo to byly dřevěné příbory, kterými někteří lidé nechtějí jíst. Lidé jsou na plasty zvyklí a nikdo moc nepřemýšlí nad tím, odkud se berou, nebo kam pak jdou," řekla Brownová stanici BBC.

Zákon se kromě plastových příborů týká například plastových brček, talířů nebo pěnových kelímků a jiných jídelních obalů. Vymáhání zákona bude odpovědností místních úřadů, které mohou za jeho porušení podnikům udělit pokutu až 5000 liber (asi 145 000 korun).

Britská vláda slíbila, že zakázané produkty co nejdříve vyjme ze zákona o vnitřním trhu, který by jinak značně omezil funkčnost skotského zákona o jednorázových plastech. "I když jsme otrávení z toho, že výjimka nevejde v platnost už 1. června, stane se tak brzy, což znamená, že tento důležitý zákaz bude platit napříč celým Skotskem," uvedla Lorna Slaterová, skotská ministryně pro ekologii a cirkulární ekonomiku.

Skotský zákaz se totiž zatím vztahuje jen na plasty vyrobené ve Skotsku, nebo dovezené ze zemí mimo Británii, takže podniky mohou plasty získávat ze zbývajících částí Británie, tedy z Anglie, Walesu či Severního Irska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2022 13:06
Dobře se to čte, až na ten nešťastný konec...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist