https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vedru-je-vhodne-zalevat-rano-ci-vecer-a-nesekat-travniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve vedru je vhodné zalévat ráno či večer a nesekat trávníky

2.8.2018 00:10 | PRAHA (ČTK)
Zalévání je nejvhodnější kolem páté hodiny ráno, kdy je půda nejchladnější. / ilustrační foto
Zalévání je nejvhodnější kolem páté hodiny ráno, kdy je půda nejchladnější. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RyanMcGuire / Pixabay
V horkém počasí, které v Česku pravděpodobně vydrží celý srpen, je důležitá v péči o zeleň pravidelná zálivka. Zalévání je nejvhodnější kolem páté hodiny ráno, kdy je půda nejchladnější. Voda by měla být odstátá, aby měla stejnou teplotu jako okolí a nezpůsobila rostlinám teplotní šok. Včera to sdělil Václav Nejman z Lesů hlavního města. Podle botaniků z trojské botanické zahrady jsou vhodným časem také večerní hodiny.
 

Sekání trávy může trávníkům uškodit. Po posečení jsou trávníky náchylnější k vysychán a spálení od slunce. "Pokud je opravdu nutné posekat zahradu či dvůr, je ideální sejmout ze sekačky sběrný koš a trávu nechat prostě ležet na zahradě. Půdní povrch tak získá kryt a omezí se nadměrné vysychání půdy," uvedl Nejman.

Při péči o pražskou zeleň pracovníci Lesů hlavního města omezili řezy na dřevinách. "Abychom je v horkých dnech s velkým výparem vody nestresovali a nezatěžovali," dodal Nejman. Zahrádkáři by se měli vyvarovat používání chemických přípravků, které mohou v kombinaci s ostrým sluncem rostliny spálit.

Na teplé počasí museli reagovat také v botanické zahradě, kde se osvědčila kombinace dostatečné zálivky a stínění, které může pomoci zejména menším dřevinám. V areálu dobře snáší vysoké teploty rostliny ze středozemí, severoamerické polopouště a výsadby na skalkách v Ornamentální zahradě.

"Situace v naší botanické zahradě je o to těžší, že zahrada stojí na velmi propustných štěrkopíscích. Voda se v těchto substrátech neudrží, proto je třeba zalévat denně. Upřednostněny jsou dřeviny, které vyžadují více půdní vlhkosti a dřeviny čerstvě zasazené. Vodní deficit začíná být však vidět i na dřevinách, které jsou k suchu relativně odolné," uvedli kurátoři botanické zahrady Petr Hanzelka a Tomáš Vencálek.

Nadprůměrně teplé počasí v Česku vydrží zřejmě celý srpen. Největší vedra budou první dva týdny a koncem srpna se bude pozvolna ochlazovat. Velmi teplé počasí je v celé Evropě a vlna veder by měla i nadále vydržet. Kvůli suchu platí varování před nebezpečím vzniku požárů, a to zejména v severní polovině Čech a na jižní Moravě.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist