https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zdarskych-vrsich-se-narodila-vlcata.takrka-po-200-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Žďárských vrších se narodila vlčata. Takřka po 200 letech

7.8.2023 19:20 (ČTK)
Gagata, kterému jsou tři roky, sledují odborníci od jara 2022.
Gagata, kterému jsou tři roky, sledují odborníci od jara 2022.
Foto | Jan Kuchynka / AOPK ČR
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy se v květnu narodila vlčata. Už se nepohybují jen okolo nory, zachytily je fotopasti. Jejich otec pochází z Polska a je opatřen telemetrickým obojkem, který umožňuje sledovat jeho pohyb i chování. Vlci ve Žďárských vrších nežili takřka 200 let, teď je šance, že se zde jejich populace rozšíří, řekl ČTK ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. O narozených mláďatech dnes informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Počet mláďat podle Hlaváče ochranáři zveřejňovat nechtějí.
 

"Pokud vlci nezažijí nějakou intenzivní nepříjemnou událost, která by je z toho území vypudila, hlavně zástřel některého člena rodiny, tak většinou zůstávají na místě, kde se úspěšně rozmnožili," řekl Hlaváč. Pytláctví se podle něho nedá vyloučit, i když je vlk chráněný.

Vlčata žijí zpočátku jen v noře, jsou plně závislá na rodičích, se kterými zůstávají první rok života. "Teď už jsou plně pohyblivá. Byť ještě neurazí jako dospělí vlci desítky kilometrů, tak vzdálenosti v jednotkách kilometrů zvládají úplně bez problému," řekl Hlaváč. Vlčice, kterou si vlk pojmenovaný Gagat přivedl z Králického Sněžníku, mláďata vrhla v rozlehlé mlazině pod vyvráceným smrkem.

"Pokud půjde všechno tak, jak předpokládáme - bez incidentu, tak by měli být vlci pospolu ještě rok, nebo do příštího rozmnožování. Pak se uvidí, co dál. Dominantnější jedinci se pak třeba vydají vlastní cestou," řekl Hlaváč.

Gagata, kterému jsou tři roky, sledují odborníci od jara 2022. Putoval podél dálnice a dostal se až na okraj Prahy, kde musel změnit směr a vydal se na Žďárské vrchy a také na Králický Sněžník. „Díky průběžným údajům o poloze můžeme podrobně sledovat životní projevy vlčí rodiny. Kromě údajů o využívání prostředí nebo reakcí na rušení se dozvídáme i důležité údaje o potravě vlků. Víme například, že během Gagatova pohybu na našem území nebyla z míst, kterými prošel, hlášena žádná škoda na hospodářských zvířatech," uvedl Petr Műckstein, zoolog z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Z dohledaných zbytků potravy je podle něho zřejmé, že se vlk živil především srnci, divokými prasaty a jeleny.

Regulace počtu přemnožené zvěře v lese je podle Hlaváče přínosem vlka v regionu, i když jeho působení může být problematické zejména pro chovatele ovcí. "Především nedostatečně zabezpečené chovy ovcí a koz mohou pro vlky představovat lákadlo a snadný zdroj potravy. Proto se pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR snaží kontaktovat místní chovatele a s předstihem s nimi řešit vhodné preventivní zabezpečení pastvin,“ řekl Hlaváč.

Ani po narození mláďat se podle něho nestalo, že by vlci ve Žďárských vrších chovatelům škodili.

Podle památníku u obce Koníkov ve Žďárských vrších byl poslední vlk na Českomoravské vrchovině zastřelen v roce 1830. "Od roku 2017 tady na Vysočině prokazatelně vlci procházejí. Jeden z nich byl přejetý přímo na (dálnici) D1, teď je vycpaný v muzeu v Jihlavě. Důkazů o nich už je více, pravidelně tudy od té doby vlci migrovali, ale toto je první stálý výskyt a určitě první rozmnožování po skoro 200 letech," řekl Hlaváč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.8.2023 20:47
Gagata má slušivého motýlka, který mu nijak nebrání v lovu a zásobování početné rodiny. Předpojatost některých aktivistů vůči telemetrii je naprosto zbytečná, neodůvodněná, trolího charakteru. Takto získaná data slouží nejen ochraně samotného druhu, ale také poskytují cenné časově-prostorové informace k vědeckému zpracování. Smečka, o které nikdo neví, zaslouží absolutní ochrany.
Odpovědět
Pe

Petr

8.8.2023 22:52 Reaguje na Karel Zvářal
"který mu nijak nebrání v lovu a zásobování početné rodiny."
Jak to víte? Mluvil jste snad s těmi zvířaty?
Odpovědět
Pe

Petr

8.8.2023 22:59 Reaguje na Karel Zvářal
A když někdo s něčím/někým nesouhlasí, tak je trol? Proč?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

9.8.2023 11:47 Reaguje na Karel Zvářal
Možná je to právě ta cesta jak ochránit stáda... nejen sledování ale také upozornění vlastníka stád, že přichází vlk ke stádu... Musí také nasledovat proti opatření např. trestná střelba neletálními zbraněmi (gumové broky atd..). Tím by se vlk (jako inteligentní zvíře) začal tomuto místu vyhýbat .. a učil by i ostatní členy smečky ať si dají pozor.. Pokud ochránci dopustí ztrátu plachosti vlk verzus člověk může nastat doba, kdy nastanou nekontrolovatelné škody a následně pogromy na vlka.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.8.2023 12:50 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Několikátý rok opakuji, že jsem pro uměřenou regulaci (výchovu střelbou) tam, kde vlk působí neúnosné škody. Při jeho plodnosti nebude problém, aby ztráty nahradil. Jde mi o to, aby se usazoval tam, kde nebude docházet ke střetu s civilzací. Považuji za vrcholný alibismus nestanovit nějaký cílový počet a dovolit vlkům beztrestně pustošit pohraničí. On totiž škodí už tím, že se v noci potlouká kolem ohrad a zneklidňuje stádo. Ten stres se projevuje na snížení užitkovosti až po neléčitelné chronické záněty a vyřazení z chovu (mastitidy). Byť tedy k "napadení nedošlo" - pojišťovna nemusí hradit škody, ony jsou skryté, okem laika nepostřehnutelné. A naopak, tam kde vlci neškodí a "nikdo" o nich neví, tam mohou být v klidu. A ten obojek by měl být používán mj. jako prevence, pokud by se ukázalo, že se začínají zajímat o vzdálenější chovy, kde ještě nejsou na vlka připraveni. Prostě pro vlka "zátěž" pracuje v tomto případě v jeho zájmu, tj přežití.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

9.8.2023 12:56 Reaguje na Karel Zvářal
jsme na stejné vlně...
Odpovědět
DA

DAG

7.8.2023 22:31
No to je radosti a všeobecného veselí. Co tam žere? Vysoká žádná, srnčí nic moc. Prase není nejoblíbenější potrava.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

8.8.2023 00:50 Reaguje na DAG
Stačí si přečíst článek. " Z dohledaných zbytků potravy je podle něho zřejmé, že se vlk živil především srnci, divokými prasaty a jeleny."
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2023 08:24 Reaguje na Pavel Hájek
No ba, oni jsou asi vychovaní z Polska, ale až zjistí čeké možnosti....
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

8.8.2023 20:50 Reaguje na DAG
Vy zde ve Žďárkách zřejmě nebydlíte...
Odpovědět
Hu

Hunter

8.8.2023 05:14
Mnozi se to jak potkani😀
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.8.2023 08:57
Začínající smečka s malými vlčaty nejsou žádní velcí lovci a žijí velmi
nenápadným životem. Za půl roku ale už může být vše jinak a dají o sobě vědět. Ona ta rychlost osídlení už i vnitrozemí vlky je potřebná proto,
aby si to okusili lidé na celém území státu a nikoliv pouze v pohraničí.
Konkrétně na Jablunkovsku se už vlci naučili překonávat 170 cm vysoký
elektrický ohradník skokem, při němž se sice dotkne plotu pod napětím,
ale když není uzemněn, tak je jako pták na drátě vysokého napětí. Jsou
to chytrá zvířata a jsa poučeni to budou příště znovu takto praktikovat.
Jinak nechtěl bych dnes být chovatelem drahých koní, až je splaší vlci.
To bude totiž velký problém účinně zabezpečit pastviny a výběhy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.8.2023 09:48 Reaguje na Břetislav Machaček
No pes je méně výkonný než vlk, ale překoná cvičnou stěnu asi 2,3m.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.8.2023 14:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Jsou zatím nenápadní. Já toho vlka zahlédla a nevěřila jsem svým smyslům. Když je vlk tak dobrý, proc se jejich import děje v tichosti.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.8.2023 14:06
CHKO vzniklo bez vlka, volavky a podobných škůdců.Pryč jsou připomínky snah člověka, mj. "krajině škodlivé" 100leté technické zařízení u Studnic, 700 let staré také škodlivé odvodňovací kanálky kolem Dářka, škodlivé hospodářské nemonokulturní lesy, zato o les se stará brouk, o zvěř a lidi vlk. Zakladatele CHKO v kulturní krajině! by tak novátorské postupy likvidace, pardon ochrany před člověkem, který tu krajinu stvořil, nenapadly. Radost nezná mezí. Jak říká klasik Deep silent complete:
https://www.youtube.com/watch?v=KL9FPIMFYN0&list=OLAK5uy_kVbA1gQ2f59JLMGhjgZBD1G7K1LgNVRMM&index=9
Odpovědět
PB

Petr Brok

8.8.2023 17:52
Už se těším, až bude vlk "vysazen" i do naší CHKO. To budu konečně moct postavit bytelné ohrady svých pastvin. Tři metry vysoké kamenné zdi, nahoře trojitý el. ohradník, každý na samostatném a jiném zdroji. Zbavím se tím i jiných škůdců z divé zvěře a hlavně focení turistů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.8.2023 08:36 Reaguje na Petr Brok
Nejsem proti šelmám v zemích s nízkým osídlením a relativní divočinou, ale u nás to povede k dalším plotům bránícím migraci veškerých zvířat a nejenom bránících šelmám ohrozit hospodářská zvířata. Pamatuji ještě dobu ostnatých drátů s poraněnými zvířaty při splašení a nebo i lidí. Sám jsem v mládí najel na běžkách
do takových drátů a dodnes mám z toho jizvy. Od té doby uznávám pouze ploty dřevěné ploty z břeven viditelné z dálky nejen
lidmi, ale i zvířaty. Ta kvanta kovoplastových elektrických
ohradníků mne děsí i kvůli drobné zvěři, pro kterou se staly ty
pastviny nedostupné. Nepřekonají je ani ježci lovící tam hmyz
a drobné obratlovce a ani lasicovité šelmy lovící hraboše. Je tak
zaděláno na další problémy kvůli pár stovkám šelem, bez kterých
jsme tu žili minimálně 200 let bez problémů, které přinášejí nyní!
Sakra drahý špás pro potěchu hrstky ekomagorů!
Odpovědět
PB

Petr Brok

9.8.2023 09:42 Reaguje na Břetislav Machaček
No však, já nechci na svých pozemcích ani divou zvěř, ani divé lidi, neb způsobují plýtvání.Včera jsem málem přejel uprostřed vsi dvě lišky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.8.2023 12:52 Reaguje na Petr Brok
A daly Vám aspoň dobrou noc? To by byl ochranářský úspěch.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.8.2023 18:22 Reaguje na Petr Brok
Já bych třeba ty lasičky a ježky na louce chtěl.
Lasičky dají hrabošům co proto a ježkům chutnají
slimáci i s jich cizopasníky. Hraboši jsou totiž
mezihostiteli klíšťat a slimáci hlistic. Ony i ty
lišky rády "myškují" a regulují počet hrabošů.
Na důkladně oplocené pastvině se predátoři hrabošů
smrsknou na dravé ptáky a to nemusí časem stačit.
Jó vše se vším souvisí a ploty zamávají s krajinou
více, než ta "prospěšnost" vlků!
Odpovědět
PB

Petr Brok

10.8.2023 11:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Zatím mi vadí lišky, srnčí a divočáci. To, že by mi z několika desítek ha zmizeli ježci a lasičky asi nenastane ani při důkladném oplocení. Krom toho chovám na střídavých pastvinách veškerou drůbež, prasata a skot, kteří mají také vliv na útlum Vámi uvedeného.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

13.8.2023 14:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Před pár lety jsem s kamarády projížděl na kole Švýcarskými horami. To byste se dovil, kolik tam bylo/je plotů z ostnatého drátu kolem pastvin a cest. A všude cedule Privatgrund, Privatweg.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

9.8.2023 09:21
Neuvažuje se o zákazu chovu ovcí v souvislosti s CHKO? Nebo alespoň o zrušení dotací?
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.8.2023 12:51 Reaguje na Josef Mozek
Jestli myslíte konkrétně ŽV, tak to nejsou a nikdy nebyly Beskydy, ovci nepotkáte. Ty ploty, o kterých mluví pánové nad Vámi, budou muset mít lidi pro ochranu sebe a slepic atp. Jinak dotace na ovce zkrouhla EU hned v 2006 nebo tak nějak.
O ekonomice těchto zhůvěrilostí se píše zde, vlk a jeho škody jsou placeny z daní. Bohaté státy to zvládnou a nebohaté buď nebudou platit nebo se na to zadluží. A výsledek dluhů je známý.
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/AOPK-CR-Ve-Zdarskych-vrsich-se-po-temer-200-letech-narodila-vlcata-740909
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.8.2023 18:26 Reaguje na Jarka O.
Oni to tam mohou vlci zkusit i na koně s hříbaty a to nebude
tak "levné" jako ovce. Dobrý kůň stojí i milion a majitel z
řad VIP s vlky udělá "pořádek", jak to udělali s vlkem, který
zadávil poníka Va der Leinové.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.8.2023 15:39
Dobrých zpráv není nikdy dost :)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

13.8.2023 14:18
Před pár lety jsem četl stížnost z města Opavy, že v centru mají v parku nad cestou hnízda havrani, kteří tam řvou a znečišťují chodník i procházející lidi. Napsal jsem starostovi, ať jim tam v době, když hnízda stavějí, po večerech vystřelují do korun stromů bouchající světlice. Že havrani určitě odtáhnou o kus dál.
Nevím, zda to realizovali. A zda se to vůbec, dle zákona, smí.
V této diskuzi o vlcích mě napadlo, že za socialismu byly kolem hranic natažené signální stěny - drátky a po určitých vzdálenostech výmetnice se světlicemi. Když "narušitel" o drátek zakopl, světlice vyletěla a informovala o narušení. Kdož ví, kolik by to stálo, a jak by to fungovalo, kdyby takové zařízení bylo i u ohrad a vlkovi nad hlavou bouchla světlice.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist