https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zline-vcera-zacal-svoz-vanocnich-stromku-skonci-v-kompostu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Zlíně včera začal svoz vánočních stromků, skončí v kompostu

7.1.2020 00:08 | ZLÍN (ČTK)
Technické služby Zlín včera začaly svážet vánoční stromky. Stromky po svátcích neskončí mezi směsným komunálním odpadem na skládce, ale budou zpracovány do kompostu. / Ilustrační foto
Technické služby Zlín včera začaly svážet vánoční stromky. Stromky po svátcích neskončí mezi směsným komunálním odpadem na skládce, ale budou zpracovány do kompostu. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Technické služby Zlín včera začaly svážet vánoční stromky. Stromky po svátcích neskončí mezi směsným komunálním odpadem na skládce, ale budou zpracovány do kompostu. Lidé je mohou odložit vedle popelnic či nádob na tříděný odpad. Svozová vozidla budou Zlínem projíždět vždy v pondělí či úterý, uvedla včera radnice ve zprávě zveřejněné na stránkách města.
 

Stromky budou sváženy dnes, 13. a 14. ledna, dále 20., případně 21. ledna a 27. ledna s možností dodatečného svozu 28. ledna. Podle aktuální situace vyjedou pracovníci technických služeb i 3. a 4. února. Vyloučeny nejsou ani další termíny, podle zkušeností z minulých let to však již zřejmě nebude třeba.

Stromky se budou odvážet odděleně od komunálního či tříděného odpadu, není nutné je lámat, řezat či svazovat. "Chceme zároveň všechny požádat, aby stromky skutečně odkládali jen ke stanovištím kontejnerů a v žádném případě je nenechávali volně ležet na ulici či veřejných prostranstvích," uvedl vedoucí provozu Technických služeb Zlín Jiří Balajka.

Loni zlínské technické služby odvezly asi 45 tun stromků, což stálo zhruba 180.000 korun. Letos by stromků mohlo být až 50 tun. Stromky se kompostují v areálu skládky Suchý důl.

Vánoční stromky se budou svážet a likvidovat také v jiných městech ve Zlínském kraji. "Město Rožnov již několik let použité stromky sváží a štěpkuje na dřevní hmotu, kterou následně využívá. Jedinou podmínkou pro občany je, že stromky musí být úplně odstrojené. Tedy bez háčků a ozdob," uvedl zástupce radnice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku Marek Havran. Město zajišťuje likvidaci stromků v zástavbě s panelovými domy.

V Uherském Hradišti mohou lidé odstrojený vánoční stromek odvézt do sběrného dvora nebo odložit u nejbližšího kontejnerového stání, odkud se budou odvážet vždy v pondělí, a to od včerejška do 10. února. Stromky budou poté štěpkovány.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist