https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinskem-muzeu-jsou-k-videni-exemplare-z-prirodovedne-sbirky-nechybi-rarity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínském muzeu jsou k vidění exempláře z přírodovědné sbírky, nechybí rarity

13.10.2024 00:09 | ZLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně je k vidění výstava Tajemství zoologického depozitáře. Představuje exempláře z přírodovědné sbírky muzea. Nechybí různé rarity a zajímavosti, například vycpaný bobr a vydra, spousta exponátů je ze sbírek hraběte Seilerna, zakladatele Lešné, sbírka korálů, na výstavě jsou i kuriozity jako vycpané dvouhlavé sele, řekla ČTK pracovnice muzea Silvie Lečíková. Výstava potrvá do 2. března příštího roku.
 
"Výstava Tajemství zoologického depozitáře představuje pestrou škálou zoologických sbírkových předmětů, jež schraňujeme v depozitáři. Při výběru exponátů byl kladen důraz na různé zvláštnosti a kuriozity, které jsou v několika případech vystaveny vůbec poprvé. Prostor dostávají i příběhy a zvláštní okolnosti, které se k některým sbírkovým předmětům vážou," uvedl kurátor a autor výstavy Dušan Trávníček, který je zoologem muzea.

Zoologické sbírky zlínského muzea čítají více než 6000 exemplářů, v entomologických sbírkách je přes 225 000 exemplářů hmyzu. Ve sbírce jsou kusy z celého světa.

"Nejstarší předměty pocházejí z konce 19. století. Základem sbírky jsou přírodniny získané z kolekcí hraběte Josefa Seilerna a rovněž sbírky z někdejšího Studijního ústavu firmy Baťa ve Zlíně. Po vzniku muzea v roce 1953 pak tyto soubory dále rozšiřovali vlastními sběry muzejní pracovníci," uvedl Trávníček. Sbírka obsahuje preparáty ryb, obojživelníků, plazů, ptáků i savců. "Zastoupen je i kosterní materiál, ptačí vejce, schránky měkkýšů, skelety korálnatců a kapalinové preparáty," uvedl Trávníček.

Výstavu doplňují obrazy Pavla Bezděčky inspirované přírodou. Řada z nich vznikla speciálně pro výstavu Tajemství zoologického depozitáře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist