https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-losu-v-prihranici-behem-posledni-dekady-ubylo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Losů v příhraničí během poslední dekády ubylo

9.4.2021 17:10 | PRAHA (ČTK)
"Pokud má populace nižší desítky jedinců, tak v ní každý jedinec hraje svou roli a je to pak velká ztráta. Zhruba v posledním desetiletí víme o přejetých losech - jednotkách kusů. Ale to je právě v poměru k populaci dost zásadní úbytek," uvedl Janík.
"Pokud má populace nižší desítky jedinců, tak v ní každý jedinec hraje svou roli a je to pak velká ztráta. Zhruba v posledním desetiletí víme o přejetých losech - jednotkách kusů. Ale to je právě v poměru k populaci dost zásadní úbytek," uvedl Janík.
Losů českém evropských v příhraničí během poslední dekády ubylo. Rozvoj druhu, který na sledovaném území čítá několik desítek jedinců, ztěžují zásahy člověka. Vyplývá to z výzkumu česko-rakousko-německého týmu, jehož součástí jsou vědci z Univerzity Karlovy (UK). Tým analyzoval dlouhodobé záznamy o výskytu losů na pomezí jihozápadu Čech, Rakouska a Německa. Určili také místa, kde by se losům mohlo dařit. ČTK o výzkumu za Přírodovědeckou fakultu UK informoval Michal Andrle.
 

Los evropský je nyní zvíře typické pro sever a východ Evropy, ještě ve středověku se však vyskytoval i ve střední Evropě. V polovině 20. století začali losi přecházet z Polska na území jižních a západních Čech, kde se podle vědců v několika lokalitách usadili.

První novodobé pozorování losa v Československu spadá do roku 1957. Nynější výzkumný tým tak pracoval s daty z let 1958 - 2019. Zjistili, že losi byli hlavně na Třeboňsku. V Česku se později těžiště jejich výskytu posunulo do okolí vodní nádrže Lipno a v důsledku pádu železné opony přibylo také pozorování losů v rakouském a německém příhraničí. Nyní podle vědců pochází nálezová data z Čech z malých lokalit jižní části Šumavy i Třeboňska.

Výzkumník Tomáš Janík ČTK řekl, že v Česku jsou odhadem nižší desítky losů. Například na Třeboňsku podle jeho slov v 90. letech žilo 20 až 30 jedinců. Současný počet je podle něj třeba detailněji zmapovat. Tým však také zjistil, že se k poslední dekádě váže strmý pokles pozorování svědčících o výskytu losů. Zároveň stoupl počet nalezených mrtvých zvířat, především v důsledku srážky s auty.

"Pokud má populace nižší desítky jedinců, tak v ní každý jedinec hraje svou roli a je to pak velká ztráta. Zhruba v posledním desetiletí víme o přejetých losech - jednotkách kusů. Ale to je právě v poměru k populaci dost zásadní úbytek," uvedl Janík, který působí na katedře Fyzické geografie a geoekologie. Losy na stále menší území vytlačují i další dopady lidských aktivit - hustší dopravní síť a rekreace.

V příhraničí jsou přitom podle odborníků stále vhodné lokality pro rozvoj druhu, který preferuje plochá, výše položená území blízko vodních ploch a mokřadů. K vytipovaným územím podle Janíka patří Národní parky Šumava a Bavorský les. "Potom je to tedy ještě území Novohradských hor - hlavně s přesahem do Rakouska," dodal.

"Nyní je dobré zmapovat populaci a zkusit vymezit nějaké klidové oblasti, kde by se populace mohla dále rozvíjet," řekl Janík. Dodal, že další možnost, která by ale vyžadovala větší úsilí ze strany Česka, Německa i Rakouska, je přemístění části losů z populace v jižním Polsku. Odborníci by se v budoucnu rádi zabývali i genetickou strukturou losí populace v příhraničí.

Článek o výzkumu publikoval časopis Ecology and Evolution.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.4.2021 17:35
A proběhla anketa mezi vlky?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.4.2021 17:40 Reaguje na Karel Zvářal
Taky mě to napadlo.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.4.2021 18:35 Reaguje na Karel Zvářal
Jak jinak, nezklamal jste :-D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.4.2021 18:51 Reaguje na Slovan
Mezi námi - spárkatá je podle odborníků z HD u nás přemnožená a škodí lesům. Proč bych měl tedy plakat a naříkat? To je ta biologická ochrana, po které neustále volají.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.4.2021 18:57 Reaguje na Slovan
Los je okusovač a zvíře o kterém jediném je možné tvrdit, že je schopno "sežrat" les. Jinak jasný příklad toho, že na populace početně i plošně omezených druhů má jakákoliv ztráta a to i ztráta vlivem predace zásadní vliv.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.4.2021 19:00 Reaguje na Jarek Schindler
Jj, telátko je pro smečku malina.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.4.2021 17:44
Pan Janík by měl jednou zkusit toho losa autem přejet, aby věděděl, že několik set kg těžkého losa lze přejet leda tak tankem, aniž by řidíč neutrpěl újmu na zdraví.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.4.2021 20:01 Reaguje na Jiří Daneš
V severských zemích, případně v Severní Americe, kde je četnost losí populace větší, mají řidiči kamiónů před chladičem namontovány speciální trubkové chrániče, které mají zabránit při srážce s losem poškození chladiče. I tak je riziko poškození předku vozidla při srážce hodně vysoké. Srážka losa s osobním automobilem pak znamená, že po srážce je los v mnohem lepší kondici než to auto.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.4.2021 19:02
čemu se divit, když je Rakušáci střílí jako škodnou
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.4.2021 19:04
Los má větší šanci, kdyby se nacházel na severu Čech ne na jihu....tam si z nich dělají střelnici
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.4.2021 19:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdo by řekl, že ten Budvar má takové vedlejší účinky...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.4.2021 07:37
Zajímalo by mě, zda autor článku ví, jak los vypadá. Tento týden byl, shodou okolností, v televizi pořad o vlcích v Yellowstone a komentátor tohoto pořadu celou hodinu tvrdil o jelenech wapiti, že to jsou losi. -)))
Odpovědět
bu

běžný uživatel

11.4.2021 20:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je v těchto dokumentech běžné (chybí odborný garant) - a jestlipak víte proč tvrdí, že wapiti je los...??
Odpovědět
VJ

Václav John

11.4.2021 23:17 Reaguje na běžný uživatel
Klasický rozdíl mezi britskou angličtinou a angličtinou americkou. V britské verzi se los řekne "elk", zatímco v té americké "moose" a "elk" je pro Američana jelen. Pak stačí jeden nezkušený překladatel nebo slovník za pár korun a malér je na světě.
Odpovědět
VJ

Václav John

11.4.2021 12:30
Pár faktů (a velmi se omlouvám všem zdejším diskutérům, kteří fakta nesnáší) - jak je v příspěvku popsáno, losi se začali vracet po roce 1957, došlo k vytvoření samostatně se rozmnožující populace (první mládě se narodilo v roce 1974). Už po roce 2000, tj. dlouho před návratem vlků zanikly dočasné populace na Nymbursku, Táborsku a Bechyňsku; už tenkrát počty losů výrazně poklesly a pokles v podstatě pokračuje pomalu dál.

Jedním z největších problémů pro losy je vybudování sítě dálnic, které špatně překonávají. Tím se "zasekla" migrace z Polska, která pravidelně dotovala jihočeskou populaci, hlavně proto, že v určité části migrační trasy vadila D1-ka. Články o losech pobíhajících okolo dálnic u nás se vynořují každých několik let. Občas sice dálnici nějaký los i překoná, ale na komunikaci s jižními Čechami to už úplně nestačí.

Otevřením hranic s Rakouskem, kde los nebyl chráněný vedlo k tomu, že na rakouské straně bylo možné losy legálně střílet, což se podle všeho i dělo. A pak srážky s auty:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumava-hlasi-tragicky-rok-pro-ohrozene-losy-evropske-za-ctyri-mesice-tri-neprezili-stret-s-auty
...rok 2017 byl likvidační. Pokud zdejší následovníci předního českého myslitele, Brouka Pytlíka, RSDr., neprokážou, že všechny losice nenahnala pod koly aut vlčí smečka, která spolupracovala s řidiči vybavenými protilosí zábranou, pak je evidentní, že na tomhle se vlci podílí jen těžko. Celkem v tom roce přišly o život tři bohužel samice losa, což při velikosti okolo 20 jedinců může být fatální ztráta.

Pakliže vám fakt nevadí, doporučuji tento příspěvek. Pakliže vadí, v žádném případě nečíst! :-)
https://www.idnes.cz/technet/veda/losi-ceska-republika-cesko-cr.A170912_113814_veda_mla
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.4.2021 19:20
Škoda,že se z článku nedozvím, zda je dovoleno i v současné době losi v Rakousku legálně střílet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist