https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-na-lesbu-objevili-zkamenely-strom-stary-20-milionu-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci na Lesbu objevili zkamenělý strom starý 20 milionů let

27.1.2021 16:14 | ATÉNY (ČTK)
Obecně dřevu trvá sto let, než zkamení, což se musí stát před jeho rozkladem. Na obrázku zkamenělé stromy na ostrově Lesbos.
Obecně dřevu trvá sto let, než zkamení, což se musí stát před jeho rozkladem. Na obrázku zkamenělé stromy na ostrově Lesbos.
Foto | Andrew / Flickr
Řečtí výzkumníci na ostrově Lesbos v Egejském moři objevili neobvykle zachovalou zkamenělinu stromu starého zhruba 20 milionů let. Fosílie měla neporušené větve i kořeny, píše agentura Reuters.
 

Strom byl objeven při práci na silnici nedaleko zkamenělého lesa, přírodní památky zanesené na seznamu evropských geoparků UNESCO. Přírodní úkaz s rozlohou 15 000 hektarů vznikl před miliony let, kdy tehdejší subtropický les zalila láva při vulkanické erupci.

Je to poprvé od roku 1995 - kdy na místě začaly vykopávky - co výzkumníci objevili zkamenělinu s kořeny i větvemi.

"Je to jedinečný objev," uvedl Nikos Zuros z ostrovního Muzea přírodní historie. Strom vysoký 19 metrů se podle něj zachoval v úžasném stavu. Na stejném místě výzkumníci dříve nalezli i listy ovocných stromů a zvířecí kosti, což jim pomohlo určit podobu tehdejšího ekosystému.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist