https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objasnili-puvod-velrybiho-zpevu-dorozumivani-kytovcu-ale-rusi-lidsky-hluk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objasnili původ velrybího zpěvu, dorozumívání kytovců ale ruší lidský hluk

25.2.2024 01:35 (ČTK)
Zatímco lidské hlasy vznikají vibracemi, které se tvoří při průchodu vzduchu přes hlasivky, u kosticovců, podřádu kytovců, má hlasový aparát velkou strukturu ve tvaru písmene U s tukovým polštářem v horní části hrtanu.
Zatímco lidské hlasy vznikají vibracemi, které se tvoří při průchodu vzduchu přes hlasivky, u kosticovců, podřádu kytovců, má hlasový aparát velkou strukturu ve tvaru písmene U s tukovým polštářem v horní části hrtanu.
Vědci zjistili, jak některé z největších velryb v oceánu vytvářejí složité písně, uvedl server BBC News s odkazem na studii zveřejněnou ve vědeckém časopise Nature. Keporkaci a další velryby mají vyvinuté specializované hlasivky, které jim umožňují vydávat charakteristické zvuky pod vodou. Vědci přišli rovněž na to, že hluk tvořený lidmi je pro tato zvířata rušivý a brání jim v komunikaci.
 

"Zvuk je pro jejich přežití naprosto klíčový. Je to jediný způsob, jak se mohou v oceánu najít a pářit," vysvětlil vedoucí studie Coen Elemans. "Velryby patří mezi největší zvířata, jsou chytré a také velmi společenské," dodal. Elemans s kolegy provedl pokusy s použitím hrtanů, které byly vyjmuty ze tří mrtvých těl uvázlých velryb. Přes hrtany následně vháněli vzduch, aby vytvořili zvuk.

Zatímco lidské hlasy vznikají vibracemi, které se tvoří při průchodu vzduchu přes hlasivky, u kosticovců, podřádu kytovců, má hlasový aparát velkou strukturu ve tvaru písmene U s tukovým polštářem v horní části hrtanu. Tato anatomie jim umožňuje zpívat díky recyklaci vzduchu a zabraňuje vdechování vody.

Výzkumníci vytvořili počítačové modely zvuků a ukázali, že velrybí zpěv je omezený na úzkou frekvenci, která se překrývá s hlukem produkovaným loděmi. "Nemohou se rozhodnout, že budou zpívat výš, aby se vyhnuly hluku, který v oceánu vydáváme my," vysvětlil Elemans. Jeho studie ukázala, jak hluk vytvořený lidmi může velrybám v oceánu bránit v komunikaci na velké vzdálenosti. Tyto poznatky by mohly být zásadní pro ochranu kytovců.

"Produkce a příjem zvuku je pro mořské savce nejdůležitějším smyslem, takže každá studie, která objasní, jak zvuky vydávají, má potenciál posunout obor kupředu," řekla odbornice na komunikaci velryb Kate Staffordová z univerzity v americkém Oregonu. Dodala, že schopnost savců vydávat tak složité hlasové signály je pozoruhodná, a zdůraznila, jak výjimečná tato zvířata jsou.

Výzkum přibližuje také evoluční proces, během kterého se předkové velryb vrátili ze souše do oceánu, a vývojové proměny, jež jim umožnily komunikovat pod vodou. Zvuky, které někteří námořníci přisuzovali duchům nebo bájným mořským tvorům, se tak díky výzkumníkům podařilo vysvětlit. Studie tak poskytuje odpovědi na otázky, které si vědci ohledně těchto písní kladou již desítky let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

25.2.2024 10:01
velrybí zpěv slouží ke komunikaci (třeba se vrhají na pobřeží z důvodu poruchy této komunikace), k vyjadřování emocí apod. Jsou inteligentní, tak i jejich hlas musí být složitější.
Složitý je i zpěv ptáků, papoušci dokonce dokáží mluvit, přitom inteligence ptáků není nijak závratná.
Je to způsobeno přítomností hlasového centra v mozku, bez něho by ani inteligentní bytosti nedokázali komunikovat hlasovými projevy.
U člověka údajně toto centrum vzniklo náhodnou mutací retroviry (retrovirovou RNA jsme využily pro jiné účely).
Bylo by zajímavé zjistit, co si konkrétně velryby říkají a co dokáží svým zpěvem vyjádřit i ptáci. Třeba to není jen značkování teritoria ale rovněž i nějaké emoce, třeba i písnička, radost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2024 11:07 Reaguje na Honza Honza
je zajímavé si domnívat, že Homo sapiens je lepší, než ostatní, protože má v lebeni o kilo a půl více.
Jdsme však jediný druh na Zeměkouli, který se dokáže zničit a vyhladit a tak s tím výtahem do pekla vezmeme ještě pár druhů s sebou.
OBECNĚ BY SE K TĚM VERLIBÁM DALO ŘÍCI TO SAMÉ CO K ČLOVĚKU, ČÍM VÍCE TECHNOLOGIÍ, TÍM VÍCE BLÁZNŮ.
ČÍM MÉNĚ PŘÍRODY, TÍM VÍCE TRAUMAT.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.2.2024 11:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
velrybám
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist