https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-pozustatky-dosud-neznameho-ctyrnoheho-predchudce-velryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili pozůstatky dosud neznámého čtyřnohého předchůdce velryb

28.8.2021 18:19 | KÁHIRA (ČTK)
Fosilii dosud neznámého čtyřnohého předchůdce dnešních velryb objevili vědci v egyptské poušti. Asi tři metry dlouhé zvíře může podle paleontologů přispět k pochopení vývoje kytovců. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Savec s krátkýma nohama a dlouhým ocasem žil podle vědců před přibližně 43 miliony let, tedy přibližně 20 milionů let po vyhynutí dinosaurů. Patří do skupiny vyhynulých kytovců, kteří se ještě stále pohybovali na souši ale o něco lépe v moři.

Paleontologové objevili kosterní pozůstatky v oáze Fajjúm, která leží nedaleko Káhiry. Oblast, kterou kdysi pokrývalo moře, je na fosilie velryb, žraloků či krokodýlů bohatá. Nedaleko oázy leží muzeum, které návštěvníky seznámí s vyhynulými kytovci.

Nově objevený druh čtyřnohého předchůdce velryb dostal jméno Phiomicetus anubis. Latinský název odkazuje k oáze Fajjúm a staroegyptskému bohu zemřelých a pohřbívání Anúbisovi, který bývá znázorňován s hlavou psa nebo šakala.

Tři metry dlouhý a 600 kilogramů těžký savec byl pravděpodobně vrcholovým predátorem, uvedli jeho objevitelé. Nález podle nich přispěje k pochopení vývoje kytovců, který byl pro vědce ještě koncem minulého století velkou záhadou. Paleontologové poté z nálezů usoudili, že kytovci se před několika desítkami milionů let vyvinuli ze suchozemských savců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist