https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-struktury-v-geneticke-informaci-viru-klistove-encefalitidy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili struktury v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy

22.4.2022 13:26 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Objev může pomoci při hledání nových antivirotik pro léčení nemoci.
Objev může pomoci při hledání nových antivirotik pro léčení nemoci.
Vědci objevili struktury v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy. Objev může pomoci při hledání nových antivirotik pro léčení nemoci. Nyní mohou lidé s klíšťovou encefalitidou využívat pouze podpůrnou léčbu. Na objevu struktury označované jako guaninové kvadruplexy se podíleli vědci z několika ústavů. ČTK to řekla Daniela Procházková z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR.
 

"Struktura guaninových kvadruplexů byla známá už u některých jiných virů. U viru klíšťové encefalitidy ale ještě nikým popsaná nebyla. Proto jsme se rozhodli prozkoumat genom tohoto viru a zjistit, zda se tam guaninové kvadruplexy vyskytují a jakou mají strukturu. Zaměřili jsme se i na to, jak mohou ovlivňovat virovou infekci v hostitelských buňkách,“ říká hlavní autor studie Jiří Holoubek.

Na výzkumu se podíleli biofyzikové a virologové z Biofyzikálního ústavu AV ČR, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a České zemědělské univerzity v Praze. Podle vědců jsou guaninové kvadruplexy důležité při množení viru v hostitelské buňce. Jejich struktura významně ovlivňuje životaschopnost a biologické vlastnosti viru a je možné na ně cílit chemickými látkami, které zabrání virové infekci. Vědci identifikovali několik molekul, které by se mohly stát možným základem pro vývoj nové generace protivirových léčiv.

Klíšťová encefalitida, nehnisavý zánět mozkových blan nebo mozku, se zatím nedá léčit. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí. Lidé se mohou proti encefalitidě dát očkovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist