https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-v-turecku-po-50-letech-rybu-kterou-povazovali-za-vyhynulou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci objevili v Turecku po 50 letech rybu, kterou považovali za vyhynulou

13.12.2021 00:38 | ANKARA (ČTK)
Stoupající hladina moře
Stoupající hladina moře
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Turečtí zoologové objevili v jednom z přítoků řeky Tigris rybu, kterou odborníci už desítky let považovali za vyhynulou. Miniaturní mřenka s typickými pruhy, která dorůstá maximálně do délky 3,5 centimetru, uvízla v jejich sítích až na několikátý pokus. Naposledy vědci živý exemplář spatřili v roce 1974, napsal list The Guardian.

 

Ichtyolog Cüneyt Kaya a jeho kolega, genetik Münevver Oral, pátrání po mřence (Paraschistura chrysicristinae) zahájili v rámci projektu Hledání ztracených ryb, kdy se po celém světě snaží objevit kriticky ohrožené rybí druhy. Na seznamu deseti nejhledanějších druhů považovaných za vyhynulé figuruje například druh sumce z kolumbijského jezera Tota nebo medaka kachnozobá, drobná sladkovodní ryba, která původně žila v indonéském jezeře Poso.

"Tuhle oblast prohledávám už 12 let a objevit tuto rybu jsem si vždycky přál. Trvalo to hodně dlouho. Když jsem viděl poprvé ty pruhy na hřbetě, tak jsem byl opravdu šťastný. Byl to krásný okamžik," popsal úlovek Kaya. Vědci odchytili asi 20 jedinců mřenky do sítí v menších mělkých potocích, které se vlévají do řek Batman a Ambar na jihovýchodě Turecka.

Podle odborníků jsou sladkovodní ryby v současné době vůbec nejohroženějším druhem fauny na planetě. "Více než třetina druhů sladkovodních ryb je ohrožená vyhynutím," uvedl Mike Baltzer z organizace Shoal, která se zaměřuje na ochranu ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.12.2021 19:51
Mařenka! Hurá!!!
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

16.12.2021 22:32
Som akvarista. Keď som s tým začal, prekvapilo ma, že niektoré druhy rýb chovaných dnes bežne v akváriách bolo objavených a vedecky popísaných až po roku 2000. Často sú to ryby žijúce v jednom jazierku alebo riečke. Napríklad Medaka woworae v roku 2010. Alebo Dánio perlové, Drobnoústka purpurová.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist