https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-popsali-zvlastni-vlastnosti-bilkoviny-dulezite-pro-rust-bunek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci popsali zvláštní vlastnosti bílkoviny důležité pro růst buněk

3.10.2021 00:53 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Česko-polský tým vědců pomocí počítačových simulací popsal zvláštní vlastnosti bílkoviny důležité pro růst rostlinných buněk. Navázal tak na starší výzkum, v němž tuzemští výzkumníci jako první prokázali existenci bílkovinového komplexu exocyst v rostlinách. O výsledcích výzkumu informovala ČTK Akademie věd ČR (AV). Studii zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

Pro růst, komunikaci či obranu buněk proti chorobám je klíčové, aby z nitra dopravily rozmanité látky na přesně určená místa na svém povrchu. Materiál zpravidla putuje ve váčcích. Ty se na konkrétní adrese připojí k plazmatické mebráně, která ohraničuje povrch buněk. S touto membránou transportní váčky nakonec splynou, čímž zásilku vyloží. Doručení na správnou adresu přitom buňka zajistí právě díky bílkovinnovému komplexu exocyst, který váčky k plazmatické membráně ukotví. Tento komplex odborníci objevili v roce 1996 u kvasinek a brzy nato u živočichů. V roce 2008 pak popsali výskyt exocistu u rostlin vědci z Laboratoře buněčné biologie Ústavu experimentální botaniky AV a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy pod vedením Viktora Žárského.

Vědci už také dříve zjistili, že rostlinný exocyst získal během evoluce některé vlastnosti, které ho odlišují od exocystu hub a živočichů, ačkoliv je podoba komplexu podobná. A přišli také na to, že zatímco u hub a živočichů vazbu na membránu řídí dvě podjednotky exocystu, u rostlin je dominantní jedna. Na tuto proteinovou molekulu, takzvanou EXO70A1, se badatelé zaměřili v současném projektu.

"Kombinovali jsme biochemické, molekulárně-biologické a mikroskopické techniky s matematickým modelováním molekul a jejich interakcí. Výsledky získané modelováním jsme potom experimentálně ověřovali,“ uvedl k postupu vedoucí výzkumu Martin Potocký z ÚEB.

Výzkum ukázal, že rozdílné části molekuly EXO70A1 mají různé funkce a reagují buď s plazmatickou membránou nebo s dalšími podjednotkami exocystu. Vědci také našli konkrétní aminokyseliny, tedy stavební kameny bílkovinného řetězce, zodpovědné za vazbu na membrány. "Zjistili jsme, že EXO70A1 se přednostně váže na dva specifické lipidy přítomné v plazmatické membráně. To bylo překvapivé, neboť u živočichů a hub plní stejnou funkci jiný, i když příbuzný lipid. Důvodem jsou nejspíš rozdíly v chemickém složení membrán," popsal Lukáš Synek z ÚEB, jeden ze tří hlavních autorů článku.

"Jako první jsme podrobně prozkoumali molekulární interakce mezi rostlinným exocystem a lipidovou membránou. Umožní nám to lépe pochopit regulaci růstu a vývoje buněk i celých rostlin," dodal další autor Roman Pleskot. Podotkl, že spojení experimentů s počítačovými simulacemi se osvědčilo a tým je využívá i při studiu jiných proteinových komplexů.

Na výzkumu spolupracovali vědci z Laboratoře buněčné biologie ÚEB, z nichž část zároveň působí na PřF UK, s kolegy z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Ústavu biochemie a biofyziky Polské akademie věd.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist