https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-pozoruji-v-atlantiku-obri-pas-morskych-ras-muze-zahltit-plaze-na-floride
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci pozorují v Atlantiku obří pás mořských řas, může zahltit pláže na Floridě

20.3.2023 12:57 | WASHINGTON (ČTK)
Velké množství řas může na plážích způsobit různé problémy. Zatímco ve vodě jsou shluky hroznovice útočištěm ryb, krabů a dalších mořských živočichů, na souši mohou "udusit" želví hnízda, vysvětloval jiný expert Brian Barnes. Po dvou dnech na pláži navíc hroznovice začne hnít a vypouštět do okolí zapáchající směs plynů.
Velké množství řas může na plážích způsobit různé problémy. Zatímco ve vodě jsou shluky hroznovice útočištěm ryb, krabů a dalších mořských živočichů, na souši mohou "udusit" želví hnízda, vysvětloval jiný expert Brian Barnes. Po dvou dnech na pláži navíc hroznovice začne hnít a vypouštět do okolí zapáchající směs plynů.
Na hladině Atlantského oceánu se letos podle expertů vytvořila rekordně velká masa mořských řas, které by v létě mohly zavalit pláže amerického státu Florida. Pás nahnědlých rostlin o šířce okolo 8800 kilometrů míří do Mexického zálivu a už nyní znepříjemňuje pobyt na mexických plážích. Příčina fenoménu není zcela jasná, vědci podle médií spekulují o vlivu klimatické změny nebo znečištění.
 

Samotný výskyt velkých chuchvalců řasy hroznovice není v dané části světa neobvyklý, pásy chaluh jsou však čím dál tím větší, píše zpravodajská společnost BBC. Ten letošní váží asi deset milionů tun a je tak obrovský, že jej lze v celém rozsahu pozorovat jen z vesmíru. Podle listu The New York Times v lednu vědci naměřili rekordní množství dané řasy pro první měsíc roku.

"Ty výkvěty jsou větší a větší a letos to vypadá na nejsilnější rok od začátku záznamů," řekl výzkumník z vysoké školy Florida Atlantic University Brian Lapointe. "Pro čistotu pláží v létě 2023 to zkrátka nevěstí nic dobrého," pokračoval.

Velké množství řas může na plážích způsobit různé problémy. Zatímco ve vodě jsou shluky hroznovice útočištěm ryb, krabů a dalších mořských živočichů, na souši mohou "udusit" želví hnízda, vysvětloval jiný expert Brian Barnes. Po dvou dnech na pláži navíc hroznovice začne hnít a vypouštět do okolí zapáchající směs plynů. Ta může lidem ve větších dávkách způsobovat i zdravotní problémy jako bolest hlavy, pálení očí nebo nevolnost.

"Nemůžete vlézt do vody," popisoval svou zkušenost Leonard Shea, který nedávno natočil video na pláži jižně od mexického Cancúnu, kde už moře začalo ve velkém vyplavovat řasy. V oblasti už několik dní evidují na řadě míst "nadměrný" výskyt hroznovice, kvůli kterému se do úklidu mořské hladiny zapojilo i mexické námořnictvo. "Není to hezký zážitek," konstatoval Shea.

Podle NYT se chaluhy začínají objevovat i na ostrově Key West na jihu Floridy. V minulých letech tento fenomén turismus v americkém státě příliš neovlivnil, místní činitelé nicméně ujišťují, že budou vývoj monitorovat. "Okresní a místní činitelé na (souostroví) Florida Keys uvádí, že jsou připraveni hroznovici odstraňovat z veřejných pláží, bude-li to potřeba. Jak okres Monroe tak město Key West mají v platnosti plány odstraňování hroznovice," citovala BBC mluvčího místní rady pro turistický ruch.

Vysvětlení růstu řasových polí vědci stále hledají. "Myslí si, že by to mohlo souviset s teplejší vodou v důsledku klimatických změn nebo se znečištěním (oceánu) živinami, fosforem, sodíkem," řekl zpravodaj televize CNN Bill Weir. Řasy podle něj obvykle drží dál od pevniny systém mořských proudů, tentokrát se však masa hroznovice "utrhla a zdvojnásobila za měsíc svou velikost". Americký národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) odhaduje, že výkvět této řasy bude život v Karibiku ovlivňovat do poloviny října.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

20.3.2023 21:45
Koľko CO2 za rok zachytili tie riasy? To je len časť Atlantiku :-) Ale možno by sa dalo s nimi kúriť, alebo z nich vyrobiť syntetické palivo.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.3.2023 07:33 Reaguje na Vladimir Mertan
A kolik jedinců ekotlupy by se tím dalo nakrmit, většina jsou vegetariáni
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

21.3.2023 19:27 Reaguje na Petr Pekařík
Blýsknout se svým blábolem je prostě neodolatelné, co?
Odpovědět
DA

DAG

22.3.2023 08:56 Reaguje na Jindřich Duras
Mě to přijde vtipné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist