https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-pred-spavou-nemoci-skot-ochrani-antilopi-repelent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Před spavou nemocí ochrání skot antilopí repelent

23.10.2017 13:19 | PRAHA (ČTK)
Skot před přenašečem parazitického onemocnění, mouchou tse-tse, ochránil nový přípravek v 80 procentech případů.
Skot před přenašečem parazitického onemocnění, mouchou tse-tse, ochránil nový přípravek v 80 procentech případů.
Repelent, jehož vůně připomíná odér afrických antilop, pomůže podle vědců z univerzity v německém Bonnu v boji proti nebezpečné spavé nemoci. Skot před přenašečem parazitického onemocnění, mouchou tse-tse, ochránil nový přípravek v 80 procentech případů, informoval odborný časopis PLOS.
 

"Parfém", který napodobuje vůni antilopy vodušky velké, věšeli v rámci svého výzkumu němečtí vědci dva roky v malých nádobkách na krávy z keňských pastvin. Zjistili totiž, že mouchy tse-tse vodušky nenapadají.

Synteticky vyráběná látka, která napodobuje odér hojně rozšířených afrických antilop, podle vědců dokáže ochránit před štípnutím much až 80 procent zvířat. Hmyz "antilopí parfém" dokonale oklame, skot totiž považují právě za vodušku, vysvětlili výzkumníci.

Spavá nemoc se netýká pouze skotu. V Africe se jí ročně nakazí několik desítek milionů lidí. Trypanozomu spavičnou, prvoka, který nemoc způsobuje, přenáší moucha tse-tse neboli bodalka. Pokud se nemocí nakazí skot, ztrácí mléko, svalovou hmotu i výdrž.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

6.7.2022 15:50
Tomu se ani nedivím :-D . Docela by mě zajímalo, co by manželka řekla na to, kdybych tento repelent začal používat. A už vůbec si to nedokážu představit u ní. Možná, že jsem jí ho měl pořídit k narozeninám místo parfému z https://www.esensino.cz/damske-parfemy/ . Určitě by byla víc překvapená :-D .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist