https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zvirata-na-zmenu-klimatu-nereaguji-vcas-hrozi-i-vyhynuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Zvířata na změnu klimatu nereagují včas, hrozí i vyhynutí

3.8.2019 00:40 | OLOMOUC (ČTK)
Zvířata reagují na změny klimatu velmi pomalu a jejich reakce nejsou adekvátní. Vědci varují, že klimatické změny mohou v budoucnu ohrozit živočišné druhy a některé mohou i vyhynout. / Ilustrační foto
Zvířata reagují na změny klimatu velmi pomalu a jejich reakce nejsou adekvátní. Vědci varují, že klimatické změny mohou v budoucnu ohrozit živočišné druhy a některé mohou i vyhynout. / Ilustrační foto
Zvířata reagují na změny klimatu velmi pomalu a jejich reakce nejsou adekvátní. Vyplývá to z výzkumu týmu 64 vědců, který vyhodnotil reakce živočichů na měnící se klima pomocí analýzy více než 10.000 odborných studií. Vědci, mezi nimiž je i zástupce olomoucké přírodovědecké fakulty, v této souvislosti varují, že klimatické změny mohou v budoucnu ohrozit živočišné druhy a některé mohou i vyhynout. Tento týden o tom informovali zástupci Univerzity Palackého v Olomouci.
 

"Výsledky studie jsou alarmující. Živočichové sice běžně reagují na měnící se klima tak, že například hnízdí dříve, než tomu bylo před několika lety, ale tyto reakce nejsou dostatečné. Jako by nestačili držet tempo s měnícím se klimatem," uvedl Peter Adamík, člen výzkumného týmu z katedry zoologie olomoucké přírodovědecké fakulty.

Pro řadu živočichů je podle něj během roku typické střídání životních událostí, jako jsou zimní spánek, přílet na hnízdiště, doba hnízdění nebo vyvádění mláďat. Výzkumníci získali podrobné informace o časování těchto událostí z dosud publikovaných studií a vztáhli je k tempu klimatických změn. Zaměřili se také na to, zda jsou změny v časování životních událostí spojeny se změnou v přežívání nebo v počtu mláďat.

Z výzkumu například vyplývá, že v mírném pásmu jsou rostoucí teploty spojeny například s posuny hnízdění, a to na začátek roku. Studie ovšem poukazuje na to, že tyto změny u ptáků jsou o něco pomalejší, než by odpovídalo síle měnícího se klimatu. Hrozí proto, že mnoho organismů může být v dlouhodobém měřítku vystaveno podmínkám, v jejichž důsledku může klesat počet živočišných druhů.

Vědci podle Petera Adamíka doufají, že jimi nashromážděný datový soubor, který je veřejně dostupný, bude stimulovat výzkum k podrobnějším studiím o dopadu globálních klimatických změn na živočichy a pomůže najít cestu k možné ochraně ohrožených druhů. Výsledky společné studie uveřejnil jeden z nejprestižnějších odborných časopisů Nature Communications.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

3.8.2019 09:16
Že by zvířata nečetla noviny a nevěděli že o podílu lidí a zvířat na změně klimatu bylo rozhodnuto a to většinovým hlasováním na několika "vědeckých" mezinárodních konferencích a že se prostě se mají a musí přizpůsobit, případně že již měli začít napomáhat k zastavení změn klimatu např. omezovat prd..ění?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist