https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedec-objevil-u-mochova-vzacnou-skeblovku-ve-strednim-polabi-je-to-prvni-nalez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědec objevil u Mochova vzácnou škeblovku, ve středním Polabí je to první nález

28.10.2024 10:49 (ČTK)
Škeblovky. Ilustrační foto
Škeblovky. Ilustrační foto
Přírodovědec Martin Šandera objevil u Mochova vzácného korýše, škeblovku rovnohřbetou. K prvnímu nálezu došlo už v červenci a k dalším tento týden v úterý a v sobotu. Unikátnost objevu se ukázala až při zpracování záznamů.
 
Ve středním Polabí jde o první doložený nález, v rámci Polabí o nález po 33 letech. Následovat budou další průzkumy na zjištění výskytu a bude zpracována i genetická analýza, která může pomoci určit, odkud se škeblovka k Mochovu rozšířila, řekl Šandera, přírodovědec Polabského muzea.

Vědec korýše objevil v polní tůni a kalužích severně od Mochova při terénnímu průzkumu, který byl zaměřen především na zjišťování výskytu obojživelníků a plazů, avšak vědci při něm zaznamenávají i další vzácné druhy. Proto došlo až k následnému zjištění, že v lokalitě je škeblovka unikát. "Nálezy byly zaznamenány do Nálezové databáze ochrany přírody," uvedl Šandera.

Pro další průzkum už má přírodovědec vymyšlená místa a za několik měsíců by také měl vědět výsledky genetické analýzy včetně jejího odborného zpracování. Analýza může napovědět, odkud se škeblovka například prostřednictvím ptáků mohla k Mochovu dostat. Vyloučený není ani závěr, že nalezení jedinci jsou na místě původními živočichy.

Škeblovka rovnohřbetá je korýš, který měří zhruba jeden centimetr. Vyskytuje se od střední Evropy přes jihovýchodní Evropu po Střední Asii. Žije v menších rybnících, v periodických tůních (tedy těch, které dočasně vysychají), na loukách a v kalužích na polích a cestách.

V roce 1975 byl tento kriticky ohrožený druh zaznamenán u Terezína a v roce 1991 v Dušníkách nad Vltavou na Mělnicku. Další tři druhy škeblovek se v České republice vyskytují pouze na Moravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

28.10.2024 12:53
Vzhledem k desetiletím, co dokážou vajíčka přežít, jde nejspíše o původní populace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist