https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-slavnost-sklizne-ovoce-na-tachovsku-v-sobotu-bude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká slavnost sklizně ovoce na Tachovsku v sobotu bude

2.10.2020 00:34 | KOKAŠICE (ČTK)
Kromě prodeje jablek a moštů z Českého lesa budou stánkaři nabízet jablečné dezerty, nositelé značky Regionální potravina Plzeňského kraje pak čaje, sirupy, džemy, med i sýry nebo keramiku, šité hračky, háčkované doplňky s logem Místní výrobek ze západu Čech.
Kromě prodeje jablek a moštů z Českého lesa budou stánkaři nabízet jablečné dezerty, nositelé značky Regionální potravina Plzeňského kraje pak čaje, sirupy, džemy, med i sýry nebo keramiku, šité hračky, háčkované doplňky s logem Místní výrobek ze západu Čech.
Největší slavnost sklizně ovoce v Plzeňském kraji na vrchu Krasíkov na Tachovsku, kam obykle jezdí tisíce lidí, se tuto sobotu bude konat. ČTK to potvrdil Jan Florian z pořádající Místní akční skupiny Český Západ. Slavnosti jablek letos nahradí Jablečný jarmark, který nabídne téměř 40 stánků s regionálními řemeslnými i potravinářskými produkty, řekl. Akce má podržet místní drobné řemeslníky, pro něž jsou trhy a jarmarky klíčovým zdrojem obživy.
 

U vstupu budou pořadatelé sčítat příchozí, aby počet přítomných v jednom okamžiku nepřesáhl 1000 lidí. "Návštěvníky sčítáme u vstupu každý rok, abychom měli statistiku. Celková návštěvnost se pohybuje od 3000 do 6000, letos čekáme zhruba třetinu," uvedl Florian.

Kvůli dodržení požadavků na rozestupy mezi stánky i návštěvníky budou stánky rozmístěny podél cesty od úpatí až na samotný vrchol Krasíkova. Stánky s občerstvení tam nebudou. "Štrúdly si letos budou muset všichni přinést z domova. Očekáváme hezké počasí, a proto doporučujeme přibalit si i piknikovou deku. Místo, kde ji rozložit, se určitě najde," řekl Florian. Zajištěná bude tekoucí voda i dezinfekce. Pořadatelé také doporučují všem nošení roušek po celou dobu akce.

"Stávající situace (epidemie koronaviru) podobným slavnostem příliš nepřeje, přesto jsme se rozhodli udržet alespoň část akce v trochu jiné podobě. Letos na Krasíkově nebude ani kulturní program," uvedl Florian. Kromě prodeje jablek a moštů z Českého lesa budou stánkaři nabízet jablečné dezerty, nositelé značky Regionální potravina Plzeňského kraje pak čaje, sirupy, džemy, med i sýry nebo keramiku, šité hračky, háčkované doplňky s logem Místní výrobek ze západu Čech. "Podpora podnikání patří mezi jeden z cílů naší organizace," uvedla ředitelka MAS Český Západ Edita Šajtošová.

Většina podobných akcí v kraji byla letos zrušena. Kvůli nepříznivé epidemické situaci například minulou neděli pořadatelé na poslední chvíli odvolali Slavnosti jablek v Nebílovech na Plzeňsku, kam chodí kolem 4000 lidí.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist