https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-podil-nevyhovujicich-latek-v-potravinach-klesl-na-0-03-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Podíl nevyhovujících látek v potravinách klesl na 0,03 procenta

10.5.2024 15:42 (ČTK)
Podíl nevyhovujících látek v potravinách v Česku se loni meziročně mírně snížil z 0,06 procenta na 0,03 procenta. Zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu je tak podle ředitele Státní veterinární správy (SVS) velmi příznivá. Veterinární správa v loňském roce udělala přes 102 000 vyšetření na obsah zbytků pesticidů, kontaminujících látek a farmakologicky účinných látek v potravinovém řetězci.
 
Stanovené limity, až na jeden vzorek kravského mléka, splnily všechny vzorky syrového ovčího a kravského mléka. Z téměř 200 vzorků slepičích vajec zjistili inspektoři přítomnost doplňkových látek a veterinárních léčivých přípravků ve dvou případech. Dále zkontrolovali téměř 230 vzorků medu, stanoveným limitům vyhověly všechny.

„Procento záchytu nevyhovujících výsledků je skutečně minimální a z dlouhodobého pohledu se ještě snižuje. Zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu v České republice z pohledu obsahu reziduí a kontaminantů nelze proto hodnotit jinak než jako velmi příznivou,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterinární lékaři odebrali také více než 1000 vzorků od skotu, celkem zjistili čtyři nevyhovují případy. Jednalo se o nadlimitní množství zbytku veterinárních léčiv a v jednom případě šlo o přítomnost zakázané látky. Stanovené limity splnilo přes 700 vzorků drůbeže a všechny vzorky prasat.

Stejně jako v předchozích letech vyšetřovali inspektoři rovněž potravinářské výrobky. Analýze vyhověly všechny testované mléčné a vaječné výrobky i výrobky z mořských a sladkovodních ryb. Pochybení zjistili například u nadlimitní koncentrace olova u tří masných výrobků ze zvěřiny.

V krmivech pro hospodářská zvířata nezjistili veterináři až na výjimky nevyhovující koncentraci sledovaných látek. U krmných směsí pro drůbež nesplnily limity čtyři případy. Nepovolené preventivní podávání léčiv prostřednictvím krmiv nebo vody v chovech hospodářských zvířat a ryb veterinární správa nezjistila, stejně jako v předchozích letech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist