https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-zajici-na-brnensku-nejspis-uhynuli-po-jedu-na-hlodavce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Zajíci na Brněnsku nejspíš uhynuli po jedu na hlodavce

15.8.2019 00:35 (ČTK)
Veterináři potvrdili uhynutí dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku, byly u nich nalezeny zbytky fosfanu, což může svědčit o požití jedu na hlodavce. / Ilustrační foto
Veterináři potvrdili uhynutí dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku, byly u nich nalezeny zbytky fosfanu, což může svědčit o požití jedu na hlodavce. / Ilustrační foto
Veterináři potvrdili uhynutí dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku, byly u nich nalezeny zbytky fosfanu, což může svědčit o požití jedu na hlodavce, sdělil dnes za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je možné, že někdo přípravek Stutox, o jehož aplikaci se v posledních dnech jedná, použil nelegálně.
 

"SVS obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření dvou uhynulých zajíců nalezených v katastrálním území obce Žatčany v Jihomoravském kraji. V obou vzorcích byla prokázána přítomnost rezidua fosfidu - fosfanu, což může svědčit o tom, že příčinou úhynu zvířete bylo požití jedu na hlodavce," uvedl Majer. Veterináři svá zjištění předávají Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ), který by měl případ došetřit. Vyjádření ústavu se zjišťuje. "Dle našich informací zaslala k vyšetření své vlastní vzorky uhynulé zvěře některá místní myslivecká sdružení. SVS na rozdíl od zadavatele vyšetření v těchto případech nepřísluší výsledky nikterak komentovat," dodal Majer. Českomoravská myslivecká jednota zatím výsledky rozborů nekomentovala.

Podle Bílého prověří lokality inspektoři ÚKZÚZ. "S ohledem na to, že k uhynutí zajíce je nutné požití minimálně 30 granulí přípravku Stutox II, je pravděpodobné, že přípravek byl použit nelegálně a v rozporu s návodem na použití. I při cílené povrchové aplikaci je dávka zhruba šest granulí na jeden metr čtvereční. V případě, že se prokáže nelegální aplikace, jsme připraveni neprodleně podat trestní oznámení," řekl mluvčí ministerstva.

Kromě zajíců v Žatčanech se přiznal k rozházení jedu na polích u Brna také zemědělský podnik Bonagro. Podle jeho ředitele Romana Zvěřiny nebylo nutné minulý týden žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku, ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Myslivci našli v uplynulých dnech přes 60 uhynulých zajíců na polích na jihovýchodě Brna a v katastru Šlapanic.

ÚKZÚZ minulý týden povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Podle ministerstva zatím lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců. Ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upozorňovaly na to, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Zemědělci namítají, že jen plošná aplikace jedu může zamezit kalamitě, kterou přemnožení hraboši způsobují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2019 12:46
A včíl mudrujte, hlavy a paty!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist