https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vietnam-zakazal-obchod-s-volne-zijicimi-zviraty-kvuli-covidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vietnam zakázal obchod s volně žijícími zvířaty kvůli covidu

25.7.2020 01:00 | HANOJ (ČTK)
Tržiště ve Vietnamu
Tržiště ve Vietnamu
Vietnam zakázal dovoz volně žijících zvířat a produktů z jejich těl ve snaze zmírnit riziko nového šíření nákazy covidem-19. Tento krok zároveň zakazuje tržiště prodávající tyto položky, stejně jako jejich prodej po síti, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Vietnam byl dříve často terčem kritiky, že se staví nevšímavě k prodeji takových produktů, jako jsou luskouní šupiny a nosorožčí rohy používané v tradiční medicíně, přestože neexistují žádné vědecké důkazy o jejich údajných účincích.

Vědci dlouhodobě varovali, že obchod s volně žijícími zvířaty může být inkubátorem chorob. Předpokládá se, že nynější pandemie nemoci covid-19 vzešla právě z obchodu se zvířaty, kdy se nemoc objevila u netopýrů a na lidi se přenesla přes další, dosud nezjištěný druh - mohly by jím být krysy, cibetky či luskouni.

"Premiér nařídil zrušení dovozu volně žijících zvířat - mrtvých nebo živých - jejich vajec, částí těl nebo derivátů," uvádí nařízení zveřejněné na stránkách vietnamské vlády.

"Všichni občané, a především oficiální činitelé se nesmí podílet na nelegálním pytlačení, kupování, prodeji či přepravě volně žijících zvířat." Země také "rezolutně zruší všechny tržiště a místa, kde se s volně žijícími zvířaty a produkty z nich nelegálně obchoduje", dodává nařízení.

Ochránci přírody tento krok uvítali. "Tento obchod je nutné zakázat kvůli mezinárodní a veřejné zdravotní bezpečnosti," uvedl Steven Galster, který vede protipašeráckou skupinu Freeland.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist