https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vikend-otevrenych-zahrad-200-mist-po-cele-cr-kam-se-bezne-nedostanete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víkend otevřených zahrad: 200 míst po celé ČR, kam se běžně nedostanete

8.6.2018 19:00 | PRAHA (Ekolist / ČTK)
Víkend otevřených zahrad. Během letošního devátého ročníku je možné navštívit skoro 200 subjektů v Praze, Kroměříži, Plzni, Brně, Lednici a mnoha dalších míst.
Víkend otevřených zahrad. Během letošního devátého ročníku je možné navštívit skoro 200 subjektů v Praze, Kroměříži, Plzni, Brně, Lednici a mnoha dalších míst.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V sobotu a neděli proběhne Víkend otevřených zahrad, během kterého je možné navštívit téměř 200 zahrad. Těšit se můžete na zámecké, klášterní i botanické zahrady, skleníky a arboreta, ale i na nevšední soukromé zahrady. Víkend otevřených zahrad se u nás koná po deváté.
 

Otevřena bude například Květná a Podzámecká zahrada v Kroměříži, Palácové zahrady pod Pražským hradem nebo park Mošnice. V Akademické zahradě Mendelovy univerzity v Lednici budou otevřeny Tematické zahrady – Labyrint přírody a Ráj zahrad. K akci se připojily i komunitní zahrady. Další místa najdete na přehledu otevřených zahrad.

Myšlenka otevírat v červnu nepřístupné zahrady a parky vznikla ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Česká republika se připojila v roce 2010.

Nejpestřejší nabídka zahrad se nabízí na Vysočině. Je zde možnost navštívit hektarové arboretum v Třešti a hrad Kámen s historickým parkem. V kraji se otevře dalších 27 zahrad. Přístupná budou školní a přírodní zahrady, lidé se mohou podívat také třeba do "vzpomínkové" zahrady domova důchodců ve Ždírci. Arboretum střední odborné školy v Třešti vzniklo před deseti lety, a je v něm vysazeno okolo 1300 druhů rostlin a dřevin, ze vzácnějších dřevin lze najít třeba pajehličník pocházející z Asie. Arboretum bude v sobotu i v neděli otevřeno od 14:00 do 18:00.

V parku pod hradem Kámen už odkvetly rododendrony a azalky. O historii i nedávné revitalizaci parku se lidé dozví více při komentovaných prohlídkách, které budou v sobotu i v neděli začínat v 11:00 a ve 14:00.

V zámeckém parku v Proseči-Obořišti na Pelhřimovsku s několika rybníky a 200 let starou lipovou alejí čeká návštěvníky v neděli odpoledne program s poezií a hudbou. Konat se bude u památného Havlíčkova dubu. Přístupné budou i zahrady s jezírky pro žáby a vyvýšenými záhony, jejichž majitelé propagují zahradničení šetrné k přírodě.

Akci Víkend otevřených zahrad připravilo Občanské sdružení Průvodce parkem ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Národním památkovým ústavem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková / Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist