https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-navrhne-zaclenit-do-ustavy-francie-boj-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda navrhne začlenit do ústavy Francie boj proti změnám klimatu

15.12.2020 11:12 | PAŘÍŽ (ČTK)
První článek ústavy by podle médií měl obsahovat větu, podle které francouzská republika "dbá na ochranu životního prostředí a na boj proti poškození klimatu". Takto pozměněnou verzi ústavy ale čeká komplikovaný legislativní proces.
První článek ústavy by podle médií měl obsahovat větu, podle které francouzská republika "dbá na ochranu životního prostředí a na boj proti poškození klimatu". Takto pozměněnou verzi ústavy ale čeká komplikovaný legislativní proces.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzská vláda navrhne začlenit do prvního článku ústavy zmínku o boji proti klimatickým změnám. Oznámil to prezident Emmanuel Macron. Aby se stala součástí ústavy, budou muset změnu následovně schválit parlament a Francouzi v referendu, uvádí agentura Reuters. Změna ústavy byla oznámena při jednání se sněmem vylosovaných občanů, jež připravují návrhy na ochranu životního prostředí.
 

První článek ústavy by podle médií měl obsahovat větu, podle které francouzská republika "dbá na ochranu životního prostředí a na boj proti poškození klimatu". Takto pozměněnou verzi ústavy ale čeká komplikovaný legislativní proces. Pokud by obě komory parlamentu se změnou souhlasily, tak by o ní nakonec hlasovali i občané v celostátním referendu.

Změna ústavy je jedním ze 150 opatření, které vypracoval sněm vylosovaných občanů. Ten jedná výlučně o ochraně životního prostředí.

S nápadem uspořádat sněm vylosovaných občanů o ekologii přišel prezident po protestech hnutí takzvaných žlutých vest v roce 2018, uvádí agentura Reuters. Tehdejší protesty vyvolal mimo jiné návrh na ekologické zvýšení zdanění některých pohonných hmot. Sněm tvoří 150 lidí, kteří diskutují a navrhují opatření na ochranu životního prostředí. Sněm ale nemůže ani navrhovat ani schvalovat zákony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist