https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-souhlasi-s-novym-posudkem-k-decinskemu-jezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda souhlasí s novým posudkem k děčínskému jezu

19.11.2019 00:23 | PRAHA (ČTK)
Stát nechá vypracovat nový posudek ke stavbě děčínského jezu na Labi, který by měl určit, zda je možné stanovit kompenzační opatření k negativním vlivům stavby na životní prostředí. / Ilustrační foto
Stát nechá vypracovat nový posudek ke stavbě děčínského jezu na Labi, který by měl určit, zda je možné stanovit kompenzační opatření k negativním vlivům stavby na životní prostředí. / Ilustrační foto
Stát nechá vypracovat nový posudek ke stavbě děčínského jezu na Labi, který by měl určit, zda je možné stanovit kompenzační opatření k negativním vlivům stavby na životní prostředí. Materiál ministerstva dopravy včera schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády to na dotaz novinářů sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle původního posudku kompenzace možné nejsou, vláda přitom v minulosti podmínila stavbu jezu jejich stanovením.
 

Vybudování plavebního stupně u Děčína se stalo jednou z priorit současné vlády. Ta se však zároveň zavázala, že nepříznivé dopady stavby na krajinu by měly být nahrazeny kompenzačními ekologickými opatřeními, které by zmírnily negativní dopady jezu. Ministerstvo dopravy zároveň zahrnulo stavbu vodního jezu do připravované koncepce vodní dopravy. Podle expertního posudku, který již dříve zadalo ministerstvo životního prostředí, však kompenzace možné nejsou. To by tak mohlo ohrozit stavbu jezu.

Jeho vybudování je však pro ministerstvo dopravy stále prioritou, úřad se proto dohodl s resortem zemědělství na vypracování nového oponentního posudku. Ten zadá ministerstvo zemědělství. Výsledky posudku pak rozhodnou o dalším postupu při přípravě jezu.

Vláda tak kvůli tomu nyní zrušila část svého usnesení z roku 2018, kterým ukládala ministru dopravy povinnost pokračovat v přípravě výstavby plavebního stupně. Další práce určí právě nový posudek.

Rejdaři usilují o stavbu děčínského jezu několik let. Podle nich by měl výrazně zvýšit splavnost Labe v úseku, který je podstatnou část roku pro lodě uzavřen. Podle dřívějších vyjádření ministerstva dopravy by vodní dílo mělo zlepšit splavnost Labe a přesunou část těžké nákladní dopravy ze silnice na vodu. Podle úřadu může jedna loď odvést ze silnic až dvě desítky kamionů.

Stavbu dlouhodobě kritizují ekologové. Podle nich by měl stát respektovat výsledky studie národního parku a definitivně upustit od plánu na stavbu jezu. Ten podle nich nezlepší splavnost natolik, aby na Labi bylo možné provozovat nákladní dopravu dlouhodobě.

Stavba jezu se odkládá už několik let, podle dřívějších předpokladů měl být hotov kolem roku 2021.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

19.11.2019 12:08
Krásná ukázka toho jak funguje stát v ČR.... vláda si dá za cíl postavit něco, co poškodí ŽP, obyvatelům nepomůže a celkově to nikdo promě rejdařů nechce, a tak si zadá posudek.... ten řekne, že není možné kompenzovat, ale to přece naše slavné šmejdy z vlády neodradí... nechají si vypracovat další posudek, pro jistotu orgán, který nemá s tématem nic společného....

Prostě ČR.... budeme dělat posudky tak dlouho dokud nedopadnou jak vláda chtěla.... to je na přesdržku!
Odpovědět
Anyr

Anyr

19.11.2019 21:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Hele když jsem to četl, tak jsem si říkal úplně totéž. :D Tak dlouho se budou dělat posudky, až to ti správní lidé - nebo správně zastrašení - schválí.

Já jsem vždy tvrdil, že s hovady se nediskutuje, že hovadům se prostě musí dát přes tlamu. A je mi jedno, že určitě někdo bude řvát, že to není "způsob na úrovni". Pokud jde o akutní a nenávratné poškození krajiny, tak není čas na diskuze a přesvědčování lidí, kteří jsou navíc dávno rozhodnutí. Příroda je totiž to jediné, co si skutečně zaslouží ochranu jakýmkoliv prostředkem. Nic, co stvořil člověk, takovou hodnotu a důležitost nemá.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.11.2019 07:14 Reaguje na Anyr
Vidím to stejně...
Odpovědět
MS

Miroslav Skuček

19.11.2019 21:48
To jsem zvědav, jak bude vláda mávat s novým posudkem objednaný od minis. zemědělství.. Bude souboj zástupců ministerstev a ten, který přežije, zvítězí?

Pokud tato prasečina projde, přestanu věřit na normální stát - a dá mi to práci věřit..

Snad zasáhne EU, kdyby náhodou tohle prošlo.. Poslední část nezničené řeky, unikátní biotopy, které už jinde nejsou a to vševhno zničit pro pár rejdařů? Ne..
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.11.2019 07:15 Reaguje na Miroslav Skuček
Vidím to stejně... co je moc, to je moc....
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

20.11.2019 08:04
Kompenzace bude provedena vysetím řepky olejné na Děčínském Sněžníku, což podle premiéra A. Babiše a zástupců MZe nabídne pastvu vzácnému hmyzu. Akce se ujme koncern Agrofert, který již zvítězil v transparentním tendru. Ten proběhl s předstihem již v roce 2017. Podrobnosti tendru jsou k disposici na požádání.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist