https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-usa-poprve-vyhlasila-nedostatek-vody-v-rece-colorado-zavadi-omezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda USA poprvé vyhlásila nedostatek vody v řece Colorado, zavádí omezení

18.8.2021 11:32 | WASHINGTON (ČTK)
Příslušné oddělení ministerstva vnitra vyhlásilo stav nedostatku po vypracování nové předpovědi o vývoji hladiny jezera Mead, které je druhou největší nádrží na řece.
Příslušné oddělení ministerstva vnitra vyhlásilo stav nedostatku po vypracování nové předpovědi o vývoji hladiny jezera Mead, které je druhou největší nádrží na řece.
Americké federální ministerstvo vnitra v pondělí poprvé vyhlásilo pro řeku Colorado stav nedostatku vody a spustilo tím plán omezování spotřeby. Krok reaguje na dlouhodobé sucho za americkém západě a na setrvalý pokles hladin dvou velkých vodních nádrží: jezer Mead a Powell. Americká média podotýkají, že vodu z řeky Colorado využívá na 40 milionů obyvatel Spojených států.
 

Spotřební restrikce začnou platit příští rok a prozatím dopadají hlavně na farmáře v Arizoně, píše deník The New York Times (NYT). Výrazně mírnější omezení zavádí federální vláda pro sousední Nevadu a také pro Mexiko, kde Colorado ústí do Kalifornského zálivu. "Avšak větší omezení... jsou v příštích letech pravděpodobná, vzhledem k tomu, jak oteplující se klima dál snižuje přísun vody z dešťů a tání sněhu do Colorada," míní NYT.

Příslušné oddělení ministerstva vnitra vyhlásilo stav nedostatku po vypracování nové předpovědi o vývoji hladiny jezera Mead, které je druhou největší nádrží na řece. Hladina v rezervoáru vytvořeného ve 30. letech stavbou Hooverovy přehrady podle nové analýzy zůstane nejméně do prvních měsíců příštího roku pod nadmořskou výškou 1075 stop (328 metrů), což je dříve stanovená hranice pro spuštění úsporných opatření.

Aktuálně je podle listu The Wall Street Journal (WSJ) hladina na úrovni 1068 stop nad mořem, což je nejnižší údaj od stavby přehrady. Federální agentura USBR, která má správu vodních zdrojů na starosti, odhaduje, že do konce roku hladina klesne na nadmořskou výšku 1066 stop.

"Dnešní (pondělní) oznámení podtrhuje, jakým výzvám v povodí řeky Colorado a jinde na západě čelíme," uvedla náměstkyně pro vodohospodářství a vědu ministerstva vnitra Tanya Trujillová. "Jediným způsobem, jak se vypořádat s těmito výzvami a s klimatickou změnou, je využívat nejlepších dostupných vědeckých poznatků a společnými silami pracovat napříč oblastmi a komunitami, které na řeku Colorado spoléhají," cituje ji WSJ.

Colorado je významným zdrojem pro celý jihozápad USA a poskytuje pitnou vodu 40 milionům lidí. Obzvláště je na řece závislá Arizona, která z ní čerpá 40 procent veškerých dodávek. Tomuto státu se od konce roku roční příděl vody sníží o 18 procent, na Nevadu se vztahuje sedmiprocentní omezení, na Mexiko pak pětiprocentní. Celkem se o vodu z Colorada společně s Mexikem dělí sedm amerických států, přičemž systém dohod určuje i to, v jakém pořadí státy přichází o dodávky v případě omezení.

"Pokles v přísunu (vody) se zdá být nezadržitelný a s tím, jak pokračuje, budou opatření, jejichž zavádění začínáme pozorovat, jen přibývat," hodnotila situaci expertka na dění v povodí Colorada při ekologické neziskové organizace National Audubon Society Jennifer Pittová. "Jakmile do toho vlaku nastoupíme, není jasné, kde se zastavíme," řekla listu NYT.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

18.8.2021 12:29
Tohle zase vyplodili ouředníci v mocensko-finančním zájmu klimabyznysu a dotacemi uplácená klimastrašidla, žádné oteplování přece není, na teploměru mám v srpnu +18°C. Všechno je podvod na lidi jen proto, aby si oteplovací lobby mastila kapsu.
Je naprosto neskutečný, kolik evidentně normálních lidí věří takovým srágorám.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.8.2021 13:33
No, tak když bude 40miliónů lidí trochu vodou šetřit, tak jí bude dost.

Na změnu klimatu/oteplování, to nesvádějte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.8.2021 13:46
Dobrý případ jak lze téměř z veletoku udělat potok . Řeka protéká státy Colorado, Utah, Arizona, Nevada, Kalifornie a ústí do mexického zálivu.

Díky zcela nevhodnému odčerpávání vody z řeky pro všechny možné účely(závlahy,pitná voda pro celé pobřeží včetně L.A.) je na středním toku průtok 508m3/ sec. ale na dolním pouhé 5m3/sec.

Pokud by v USA mysleli ochranu ŽP vážně ,nikdy by k tomu nemohlo dojít.
Takhle utratili 2 bil. USD za dobrodružství v Afghánistánu a nemají ani vodu ani Afghánistán.
Zato mají v Ca. tisíce hektarů FVE , v Texasu tisíce stožárů VE , blackouty a nejvyšší koncové ceny elektřiny pro koncové uživatele v USA.

Ale nemusíte se bát, oni se z toho proinvestují. :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.8.2021 22:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy se rouháte, USA je přece náš spojenec a ten se nepomlouvá :-).
P.S.: S tím Afgánem to teda pořádně "dojebali"
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist