https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-ve-stredu-projedna-prava-obci-v-rizenich-o-hlubinnem-ulozisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda ve středu projedná práva obcí v řízeních o hlubinném úložišti

11.1.2023 01:46 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Vláda se bude ve středu zabývat stanovením práv a lhůt pro obce v připravovaných řízeních o stanovení chráněného území pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech. Stát je připravuje kvůli snaze o urychlení stavby hlubinného úložiště v ČR. Vyplývá to z materiálů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Obce se úložišti dlouhodobě brání.
 
V Česku má Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

Návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu má podle ministerstva primárně vymezit tzv. účastenství dotčených obcí v řízení o stanovení chráněného území pro hlubinné úložiště. Návrh stanovuje podmínky pro jednotlivé postupy a lhůty v řízení. Zástupci dotčených obcí žádali také o možnosti absolutního nebo suspenzivního veta při rozhodování o lokalitě, ministerstvo to však odmítlo.

"Jádro je základem naší energetiky a tento projekt je zásadní podmínkou jeho rozvoje," řekl v závěru loňského roku po jednání o návrhu s dotčenými obcemi ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle něj zákon rozšíří práva obcí a lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany. MPO dále upozornilo, že urychlení příprav úložiště se nedotkne kvality zpracovaných dat, která musejí experti a dodavatelé SÚRAO splnit.

Obce se však úložišti dlouhodobě brání. Podle starostů zákon pravomoce obcí příliš nezvyšuje.

Správa úložišť radioaktivních odpadů zahájí přípravu geologicko-průzkumných a výzkumných prací letos. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Úložiště mělo vzniknout původně do roku 2065, o urychlení výstavby se ovšem mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

11.1.2023 09:51
Dobře placené neziskovky, nebo NIMBY.
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.1.2023 11:37
Pokud zákon zlepší možnost obcí sledovat proces při stavbě úložiště, zmenší ale šance aktivistů (a nimby tupců) přípravu blokovat, je to zcela správný směr.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist