https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlaky-v-belgii-bude-pohanet-solarni-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřVlaky v Belgii bude pohánět solární energie

8.7.2011 01:28 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Střecha tunelu na rychlodráze z Paříže do Amsterdamu byla osazena 16 000 solárními panely, které budou dodávat energii pro nádraží v Antverpách a belgickou železniční síť, píše Guardian
 

Dvě míle dlouhý tunel původně vznikl kvůli ochraně zbytků původního lesa, které by jinak musely být z bezpečnostních důvodů vykáceny. Dnes navíc nese fotovoltaické panely a tak pomáhá životnímu prostředí hned dvakrát.

Množství elektřiny, kterou panely za rok vyrobí, odpovídá denní spotřebě všech vlaků v Belgii. Solární elektřinu bude také využívat železniční stanice v Antverpách.

Bart Van Renterghem, vedoucí belgické společnosti Enfinity, která panely instalovala, si chválí, že jde o perfektní způsob, jak snížit uhlíkovou stopu. Střecha tunelu, na které jsou panely namontovány, totiž nemá prý žádné ekonomické využití. Navíc od nápadu po realizaci neuběhl ani rok, zejména prý proto, že solární panely na takovém místě nikomu nevadí.

Enfinity prý musela odložit další projekty ve Velké Británii. Důvodem je připravovaná změna pravidel dotací na velké solární projekty, která v praxi znamená nižší návratnost pro investora. Britská vláda totiž tvrdí, že solární technologie jsou příliš drahé. Van Renterghem odpovídá, že náklady za poslední dva tři roky klesly na polovinu.

Na Blackfriars, železniční stanici v Londýně, bude instalován nejvyšší počet solárních panelů ve Velké Británii. Na střeše bude na jaře příštího roku umístěno 4 400 panelů s instalovaným výkonem 1 MW, což pokryje 50 % spotřeby celé stanice.

Podle článku Damiana Carringtona „High-speed Euro train gets green boost from two miles of solar panels“ zveřejněného dne 6. Června 2011 na serveru guardian.co.uk.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist