https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-hlidky-budou-v-beskydech-opet-hledat-stopy-velkych-selem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčí hlídky budou v Beskydech opět hledat stopy velkých šelem

16.2.2022 08:02 | OSTRAVA (ČTK)
Stopa rysa.
Stopa rysa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Vlčí hlídky budou v Beskydech opět mapovat výskyt velkých šelem. Podle nalezených stop se budou snažit odhadnout, kolik vlků, medvědů či rysů v horách na česko-slovenském pomezí žije. Kromě Beskyd dobrovolníci vyrazí i na území CHKO Bílé Karpaty a slovenské CHKO Kysuce, řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Závěrečná zpráva ze sčítání bude k dispozici zhruba za měsíc. Loni mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky nenarazily.
 

První mapování výskytu velkých šelem v CHKO Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. "Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou," uvedla Šůlová.

Podle výsledků loňského stopování se v CHKO Beskydy a v pohraničním slovenském území pohybuje přibližně 12 dospělých rysů, jedna vlčí smečka se vyskytuje v Javorníkách převážně na slovenské straně, v Moravskoslezských Beskydech byly nalezeny stopy dalších dvou zvířat. Na severu CHKO Beskydy pak stopy jednoho vlka. Přítomnost medvědů nebyla potvrzena ani v CHKO Beskydy, ani v javornické části CHKO Kysuce. Což však neznamená, že zde medvědi nežijí. Je pravděpodobné, že se v zimě zdržovali v nepřístupných horských lokalitách.

Beskydy jsou v Česku jediným místem, kde tyto tři druhy velkých šelem žijí. Zatímco vlka a rysa lze spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR celoročně chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Počet šelem v Beskydech souvisí s aktuálním stavem populací těchto druhů na Slovensku a v Polsku. V Evropě byly zpracovány akční plány na ochranu velkých šelem, velký důraz se klade na spolupráci jednotlivých států - v případě ochrany beskydské přírody pokračuje dlouhodobá spolupráce se slovenskou ochranou přírody.

Při sledování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky - podle množství sněhu v horách. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování vyhodnocuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

17.2.2022 10:32
Že přítomnost medvědů nebyla potvrzena protože se " pravděpodobně, v zimě zdržovali v nepřístupných horských lokalitách"? Řekl bych, že podstatně pravděpodobnější je, že chrápou.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist