https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-v-cesku-ztraceji-plachost-utoku-pribyva-zaznelo-v-liberci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci v Česku ztrácejí plachost, útoků přibývá, zaznělo v Liberci

31.10.2018 00:10 | LIBEREC (ČTK)
Vlk patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Chovatelé ale volají po regulaci populace. / Ilustrační foto
Vlk patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Chovatelé ale volají po regulaci populace. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Vlci v Česku ztrácejí plachost a člověka se nebojí. Útoků hlavně na ovčí stáda v zemi přibývá a škody rostou. Chovatelé se obávají, že se bude situace zhoršovat, v sousedním Německu totiž nejsou výjimkou ani napadení velkých zvířat, jako jsou krávy nebo koně. Vlk patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Chovatelé ale volají po regulaci populace. Kolik vlků se na našem území pohybuje, nikdo neví, hovoří se až o 50 kusech. Řekl to Miloš Ježek z Českomoravské myslivecké jednoty.
 

Tématu vlka se včera v Liberci věnovala mezinárodní konference Českomoravské myslivecké jednoty. "Situaci bedlivě sledujeme, vlk se k nám šíří v posledních zhruba pěti letech a v posledních dvou letech ta početnost narůstá. Sledujeme situaci i v okolních státech, zejména v Polsku, Německu, ale i ve Francii, kde je ten početní růst exponenciální. Tuhle konferenci jsme svolali, abychom zahájili diskusi," řekl Ježek. Je podle něj nutné nastavit pravidla a stanovit postup v případech, kdy bude vlk někoho ohrožovat nebo způsobovat velké škody.

Ukazuje se, že vlk ztrácí plachost, začíná osidlovat i území hustě obydlená, a výjimkou tak není setkání člověka s vlkem. Nikoho ale dosud nenapadl. "Vychováváme si populace vlků, kteří se nebojí lidí, já osobně jsem je viděl přes den ve vesnici. Je to tím, že nemají z člověka strach, dovolují si stále víc, útočí i přes den. V minulosti se vlci stříleli, bylo jich míň a měli z člověka respekt," řekl starosta Vernéřovic na Náchodsku Tomáš Havrlant, který sám chová ovce a každý večer je zahání do pevné ohrady, aby je ochránil. "Třikrát jsme ze stáda vlky vyháněli," dodal.

Podle ochránců přírody je vlk v krajině přínosem, pomáhá regulovat přemnožená zvířata, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. "Vlci pomáhají do krajiny vracet přírodní rovnováhu. Zároveň je nutné zabezpečit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti útokům vlků," uvedl expert na velké šelmy Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Podle chovatelů ale dávají vlci přednost právě zvířatům v chovech. "Ten vlk si jde tam, kde to dostane naservírované, menší ohrady drobných zemědělců jsou mu vydané napospas," řekl chovatel Lukáš Jakubů z Českého ráje.

Za jedinou záchranu pro ovčáky do budoucna považuje chovatel ovcí Milan Slunéčko z Turnova pastevecké psy, kteří dokážou stádo ochránit nejen před vlky, ale také před případnými zloději. Má maďarské pastevecké psy komondor, které dovezl z Rumunska. "Přivezl jsem je ze stád z oblastí, kde jsou rysi, vlci i medvědi a každý z jejich předků má 'zářez na pažbě', to znamená, že má zakousnuté vlky," řekl Slunéčko. Psi žijí přímo ve stádu, nebezpeční mohou být nejen pro vlky, ale také třeba pro případné zloděje. Nebezpečí od nich ale může hrozit i třeba turistům, kteří by si přes pastviny zkracovali cestu.

Vlk je chráněný a za zabité kusy stát vyplácí prostřednictvím krajů odškodné stejně jako za škody způsobené bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem nebo losem evropským. Od roku 2000 Liberecký kraj vyplatil na náhradách zhruba 2,119 milionu korun, nejvíc za škody způsobené kormorány rybářům. Za škody způsobené vlky vyplatil kraj chovatelům téměř 300.000 korun, z toho jen letos bezmála 162.000 korun. Největší škody jsou hlášené od česko-polské hranice z Frýdlantska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

31.10.2018 09:01
Vlk do hustě obydlené české kotliny nepatří, to pochopili již před sto lety a to bylo daleko víc místa v přírodě. A nevím co reguluje v přírodě, zatím se objevila zpráva že prase zabilo vlka. Když nemá rozum jakési hnutí, tak odpovědní úředníci a obce by si měli ujasnit situaci a nevytvářet v českých lesích člověku i potřebnější drobné zvěři nebezpečné prostředí. Již takhle se jim vymkl "malý" kůrovec teď ve velkém devastující lesy, nebo jeden!! medvěd,a teď ještě aby člověk chodil na houby se salašnickým psem, nebo jak se to myslí????
Odpovědět
Anyr

Anyr

31.10.2018 11:01 Reaguje na Milan Milan
Nepochopili nic. Jen si chtěli chránit srnčí guláš a zajíce na špeku - stejně jako současní myslivci, trávící a pytlačící orly a rysy.
Jinak řečeno, dravec konkurenčního dravce nemá rád ;)
To, že si Češi na základě vyhubení druhů a ohnutí přírody zvykli na současný stav, neznamená, že ten je dobrý.
A ačkoliv tvrzení o doprovodu salašnického psa při sbětu je přehnané, aby ukázalo obavu, tak právě tenhle styl psaní je "hulákání", vzbuzující obavy a ústící v dezinformační kampaň. Něco jako když mi vlastní babička poslala na mail řetězový mail, který tvrdí, jak mědvěd na Moravě potrhal bandu dětí. Takový ruský způsob šíření informací, ale o tom jinde :)
Takže, ať už si Češi zvykli na cokoliv a ať zlenivěli jakkoliv, faktem zůstává, že do ČESKÉ přírody patří rys, vlk, medvěd, kůň, zubr, stejně jako dudek, koroptev, liška, sysel, křeček, výr, zajíc či srna. To, že první skupina je u nás vyhubena či na pokraji vyhubení neznamená, že sem nepatří, ale jen a pouze to, že se člověku nehodí pro jeho ekonomické zájmy. Ta zvířata, ty druhy, jsou tu víc doma než my.
Zprávy, které ukazují vlky "žebrající u chaloupek o dítě k obědu" či "bezostyšně a bezestrachu se procházející po chodnících" jsou jen dalším post-komunistickým reliktem šíření strachu a paniky a o snahu ochrany zájmů líných chovatelů, myslivců-králíkonašpekužravců a hono-opilců. Nu a strach lidí, kteří nevědí, jak se v lese při setkání se zvířaty chovat, odstraní informace, osvěta a vzdělávání se :) Konec konců, já se mnohem víc bojím divokých prasat na jaře a myslivců, než že mě sežere vlk, navíc na zápraží, jak tvrdí Havrlant :D Kecy o tom, jak "divoká, nebezpečná a útočná zvěř likviduje lidi i rozpočty" je z oblasti fantasy. Naši politici a ředitelé státních podniků utopí víc milionů za měsíc, než by zvládli všichni vlci Evropy za bůhví kolik let, a napití myslivci jsou v praxi mnohem nebezpečnější než jakékoliv zvíře našeho kontinentu.
Tak se zaměřme na skutečné problémy a nevylévejme si frustraci ze života na pár zvířatech ;)
Odpovědět
DA

DAG

31.10.2018 12:06 Reaguje na Anyr
Cítím z Vaší odpovědi nenávist. I kdyby ve Vašem příspěvku bylo něco relevantního, tak stejně nikoho nepřesvědčíte. Naopak se většina populace bude dívat na ochránce přírody jako na fanatiky. Děláte úplně stejnou kampaň jako je ta na kterou si stěžujete. Ale odpouštím Vám, jak říká kamarád myslivec. Oni ti dobrovolníci Duhy nejsou hloupí, oni jsou jen zfanatizovaní.
Odpovědět
Anyr

Anyr

31.10.2018 14:06 Reaguje na DAG
Zaprvé, nikoho nepřesvědčuji, jen komentuji.

Zadruhé, akce vyvolává reakci a já si nemyslím, že jsem lepší než Milan Milan, jen stojím na druhé straně barigády.

Zatřetí, díky za blahosklonné odpuštění a morální inspiraci v podobě Vašeho kamaráda myslivce XD

Začtvré, souhlasím. Duhaři jsou často stejní šílenci jako myslivci. Ale opět, bez akce není reakce. Duha zcela jistě vznikla jako reakce na "Anti-Duhu", a to platí v mnoha jiných případech lidské společnosti. Vesmír má rád rovnováhu :)
Je na každém, kam se přikloní, i když já osobně mám do Duhy stejně daleko jako k myslivcům :)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist