https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlku-na-sumave-pribyva-vedci-zkoumaji-jejich-vliv-na-obnovu-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlků na Šumavě přibývá, vědci zkoumají jejich vliv na obnovu lesa

22.1.2024 19:07 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rostoucí populace vlka na Šumavě by mohla mít vliv na obnovu lesa, a to díky dopadu výskytu těchto šelem na pohyb a počet jelenů, srnců a prasat. Zda to tak je, nyní zkoumají vědci, uvedla mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Karla Mráčková. Vědci sledují pohyb zvířat pomocí GPS obojků, jejich počet prostřednictvím fotopastí a také třeba analyzují trus vlků. Na výzkumu se podílí také správy českého Národního parku Šumava a německého Národního parku Bavorský les.
 

Projekt má trvat tři roky. Ukázat by měl, jak se chovají jeleni, srnci a divoká prasata v oblasti, kde se pohybují vlci. Na Šumavě teď podle správy parku žijí vlci trvale v šesti teritoriích. "Populace tohoto vrcholového predátora na Šumavě postupně stále roste," sdělil Jan Mokrý ze zoologického oddělení správy šumavského parku. Návrat vlka do přírody je podle vědců dobře zdokumentovaný. "Postrádáme ale vědecká data o ekologickém vlivu vlků na přírodu, která je dnes pod silným tlakem vysokých stavů populací srnce obecného a jelena evropského," uvedl hlavní řešitel projektu Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí ČZU.

Odborníci budou v projektu jednak sledovat pohyb vlků i jejich možné kořisti. Už v minulosti dostali na Šumavě čtyři vlci speciální obojky pro sledování jejich polohy pomocí systému GPS. Během nového projektu dostali v parku obojek další tři vlci a vědci budou v obojkování pokračovat. Obojky chtějí dát i jelenům. "O jelenech v této oblasti máme k dispozici GPS data z posledních 20 let. Můžeme tedy i pomocí této metody vyvodit závěry o případných změnách v chování jelenů v důsledku návratu vrcholového predátora," doplnil odborný garant projektu ze správy Národního parku Šumava Tomáš Peterka.

Ke sledování rozmístění a počtu zvířat - hlavně u jelenů, srnců a prasat - pomáhají také fotopasti, které automaticky pořídí snímek při zaznamenání pohybu. "Výsledky porovnáváme s údaji z předchozích let, a můžeme tak zjistit, zda návrat vlků přispívá ke snižování populace jelení zvěře," sdělil Peterka. Výzkum má mimo jiné ukázat, zda se prostě jeleni vyskytují hlavně v oblastech s kvalitní potravou, nebo zda jsou kvůli návratu vlků opatrnější. Zároveň vědci mohou z trusu vlků zjistit vztahy mezi jednotlivými smečkami vlků a složení jejich potravy.

Kromě sledování zvířat prověří odborníci vývoj obnovy lesa. Výsledky výzkumu pak podle univerzity poslouží jako základ pro společnou managementovou strategii obou parků, na české i bavorské straně.

V některých částech Česka si chovatelé hospodářských zvířat stěžují na útoky vlků. Stát v roce 2022 vyplatil na kompenzacích za škody způsobené vlky zhruba 9,7 milionu korun, uvedl loni na konferenci mysliveckých organizací Miloš Ježek z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU. Počet útoků na hospodářská zvířata vzrostl z asi 300 v roce 2018 na téměř 700 v roce 2022, nejčastěji šlo o ovce. Debatuje se o umožnění odstřelu vlků. Královéhradecký krajský úřad loni jako první v Česku vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.1.2024 21:22
U nás sukcese probíhá i bez přítomnosti vlka-/ Nesečené louky zarůstají náletem, aniž by byly poryty prasaty. S tím je potřeba něco udělat, ta příroda si dělá co chce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.1.2024 22:04 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.1.2024 22:05
Dejte mě peníze a budu zkoumat též !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.1.2024 23:15
Vědecká data o vlivu vlků na počet a chování jelenů v českém NPŠ a německém NP Bavorský les se určitě hodí a budou pravděpodobně zajímavá a užitečná. Výsledky budou až za tři roky, snad se dočkám. Vzhledem k vysokým stavům jelení populace a problémy s obnovou lesa v ČR je to aktuální téma.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

23.1.2024 10:32 Reaguje na Majka Kletečková
Jen pro úplnost chybí také obojky pro srnce a prasata, jinak nám vznikne zase polokompletní studie v rámci které se bude dále zkoumat a předpokládat :-(.
Máme pěkně prozkoumané jeleny z Libavé a Šumavy a nevíme jak se nám chovají další druhy zvěře ve volné krajině i v těchto oblastech.
PS: Přemnožený srnec v horské, klimaticky extrémní oblasti s výskytem rysa je trošku mimo logiku
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.1.2024 12:17 Reaguje na Stanislav Mudra
„Přemnožený srnec v horské, klimaticky extrémní oblasti s výskytem rysa je trošku mimo logiku“

Přibližně na dvou třetinách honiteb Správy NP Šumava se srnčí zvěř neloví, už několik let tam trvá udržitelná rovnováha mezi počtem rysů a srnců.
Odpovědět
HH

Honza Honza

23.1.2024 06:49
sledování = možnost smyslplné regulace. Les musí regulovat lesníci, zvěř odborníci myslivci. Nelze to nechat (jen) na přírodě. Proto bezzásahovost v NP je nesmysl, i když dát přírodě max. volnost je žádoucí, nikoli ale ad absurdum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.1.2024 07:00 Reaguje na Honza Honza
1***
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.1.2024 07:27 Reaguje na Honza Honza
Ono to vaše vyjádření je nepřesné. Příroda (střední) Evropy je už asi 50 tisíc let více či méně ovlivněná člověkem. Jestliže má zůstat ve stavu jaký byl pestrý, musí se v něm hospodařit. Přirození hospodáři mimo lidí nejsou a nebudou. Mamut, kůň, los, zubr, lev medvěd jeskynní, tygr...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.1.2024 07:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Návrat vztekliny by také pomohl, to by byla ta pravá, neregulovaná divočina. S vakcinací a absolutní ochranou rychle se množící šelmy je to potom jen aktivistický teror. Všichni predátoři musí mít regulaci, event trvalá příkrmiště. Chtít ve sterilním prostředí ráj ikon je Absurdistán jak vyšitý.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.1.2024 10:42 Reaguje na Karel Zvářal
Ten Absurdistán je proto, že ekokreténi nechápou princip potravního řetězce. Kompletní potravní řetězec totiž zahrnuje i nejvyššího predátora a to je člověk. Ten byl z řetězce díky ekomagorům vyřazen a výsledek vidíme všichni.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.1.2024 14:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Návrat zubrů do české přírody je blbost. Naše republika je rozlohou krcálek a každou chvíli by docházelo k nežádoucím střetům zubr x vozidlo. A mimochodem, pokud vím, tak Bialověžský prales, který má zhruba stejnou rozlohu jako NP Šumava, je kvůli zubrům oplocen.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.1.2024 13:33 Reaguje na Honza Honza
“odborníci myslivci” - jako sorry, ale tohle je minimálně z 90% ukázkový oxymorón.
NP jsou tu od toho, aby měla příroda aspoň kousíček místa, kde může “ukázat co umí”. Všude jinde v krajině, prakticky ze 100%, “moudře” hospodaří člověk, tak o co vám furt jde? Výsledek jeho hospodaření vidíme všichni a není to nic s čím se můžeme chlubit. Na Šumavě jsou zdravé populace druhů, které jsou jinde v lepším případě v minimálních počtech, v horším už tam ani nejsou. Tetřev, rys nebo perlorodka budiž příkladem.Šuvama je navíc jediný náš NP, který je aspoň trošku rozlehlý. Tam by měl začít probíhat hlavně návrat dalších vyhubených druhů…zubrů, třeba.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.1.2024 17:58 Reaguje na Slovan
Před příchodem homo ekologikus býval tetřev lovnou zvěří
a perlorodek bylo násobně více, než nyní. Tetřeva nelovili
nyní chránění dravci a malé šelmy, které člověk likvidoval.
Totéž s vydrou, které nutil lovit už Karel IV, aby byla
v řekách hojnost ryb a tím i perlorodek, bez kterých se
nemohou množit. S vlky přibude plotů a ubude chovatelů
zvířat spásajících louky. Pak můžete s Kletečkovou kosit
nespasené pastviny a louky na seno pro zvířata. Jsem
zvědav, jak do to vlítnete a nahradíte všechny ty spásače.
Totálně hájení vlci nezůstanou pouze tam, kde je vzýváte
jako spasitele přírody, ale půjdou i tam, kde se to už
nebude líbit ani jejich dnešním fandům. Až sežerou čivavu
nějaké nóbl paničky, tak budou odsouzeni k smrti, jako
vlk, který zakousl poníka Leynové. To chce pouze okusit
vlastní medicíny , kterou ordinujete jiným. Jó a zubři?
Tak je vypusťte už nyní z Milovic a jiných obor, které
pokrytecky nazýváte rezervacemi a uvidíte ty následky.
Nyní už vím, proč se pod ty "moudra" nepodepisujete!
Aby se vám sousedi a známí nevysmáli za ty hloupé názory!
Odpovědět
HH

Honza Honza

24.1.2024 11:09 Reaguje na Slovan
akorát že protimluvy, nelogizmy jsou podstatou světa. Přečtěte si něco z kvantové mechaniky, tam to najdete. Einstein byl z toho taky zděšený.
Samozřejmě, že to způsobil člověk a člověk to zase musí napravovat. Když zvířeti seberete životní prostředí, tak to nemůžete nechat jen na něm. A některá zvířata a rostliny (invazivní) nejsou již slučitelná s naší změněnou přírodou.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.1.2024 21:46 Reaguje na Honza Honza
„dát přírodě max. volnost je žádoucí, nikoli ale ad absurdum.“ (Honza Honza 23.1.2024 06:49)

Souhlasím se Slovanem, že to je ukázkové spojení slov, která si protiřečí.

Některá místa potřebují pravidelné obhospodařování, jiná občasnou úpravu a některá zas potřebují zůstat téměř bez zásahu. I v NPŠ je management různých jeho částí prováděn podle toho, zda se jedná o zóny přírodní, zóny přírodě blízké, zóny soustředěné péče o přírodu a zóny kulturní krajiny.
Odpovědět
HH

Honza Honza

24.1.2024 08:57 Reaguje na Majka Kletečková
potřebujeme i golfová hřiště (viz další článek), potřebujeme i náměstí, dálnice. Dokonce i vytěžený povrchový důl je přínos pro diverzifikaci. Ale je nutno vidět náš nejdůležitější úkol: zadržování vody a funkční les. Pokud vaše téze toto porušuje, pokud tomu brání, je to špatná teorie. Monokulturní smrkový les a neschopnost zachycovat vodu v bezzásahové oblasti tomu brání! Jediný logický závěr tedy je: i povrchový důl je dobrý, i bezzásahová oblast je dobrá, ale, proboha, ať toho není moc!!!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.1.2024 20:57 Reaguje na Honza Honza
Území NPŠ je na tom s vlhkostí lépe než většina ostatních oblastí republiky. Kromě jiného i zásluhou toho, že tam ochranáři postupně odtrubňují a revitalizují potoky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.1.2024 07:23
Jestliže je v NPŠ těch 6 smeček, mělo by být asi tak 20-30 sledovacích obojků. proč je nemají???
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.1.2024 10:02
Další vyhazování peněz daňových poplatníků , bez jakéhokoli významu.
I slepý vidí, že fragmentace krajiny díky bytelným ohradníkům i elektrickým , a výrazné omezení pastevectví kvůli vlčím potvorám , se negativně projevuje na vlastním účelu krajinotvorby.
Pokud by se spočítaly všechny klady a zápory návratu vlka do ˇCeské kotliny , Sudet a Beskyd , tak spláčeme nad výdělkem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.1.2024 10:06
Spíše by se stát měl starat o tyto excesy , než o vlky.

23.1., 06:21 Tři bezohlední motorkáři o víkendu pustošili nejcennější partie Jeseníků. Se speciálně upravenými stroji projeli po hřebenech hor trasu od Malé Morávky přes Petrovy kameny, Vřesovou studánku až k Šeráku. Správa chráněné krajinné oblasti hledá svědky, případ už vyšetřuje policie. Výtržníkům hrozí pokuta až 100 tisíc korun.
Zdroj: https://hanacka.drbna.cz
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.1.2024 17:15

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist