https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlna-veder-a-sucha-muze-zhorsit-potravinovou-krizi-v-kldr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlna veder a sucha může zhoršit potravinovou krizi v KLDR

27.7.2021 01:02 | PCHJONGJANG (ČTK)
Teploty dosahují v některých oblastech až 35 stupňů Celsia, v důsledku čehož vysychají tisíce hektarů rýžových a kukuřičných polí, které jsou v Severní Koreji jedním z hlavních zdrojů potravy. Ilustrační foto
Teploty dosahují v některých oblastech až 35 stupňů Celsia, v důsledku čehož vysychají tisíce hektarů rýžových a kukuřičných polí, které jsou v Severní Koreji jedním z hlavních zdrojů potravy. Ilustrační foto
Severní Korea čelí v souvislosti s vlnou veder a sucha zemědělským škodám. Pravděpodobně to prohloubí potravinovou krizi v zemi, informovala s odvoláním na státní média agentura Kjódó.
 

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v červnu přiznal, že země čelí nejhoršímu nedostatku potravin za více než deset let. K "napjaté situaci" přispívají kromě počasí i mezinárodní sankce a závislost Severní Koreje na Číně, se kterou kvůli šíření koronaviru uzavřela hranice ještě neprodyšněji než dříve.

Úhrn srážek činil v zemi od začátku roku do poloviny července 21,2 milimetru, což je přibližně čtvrtina průměru a druhá nejnižší hladina v záznamech meteorologických pozorování po roce 1981, uvedla oficiální Korejská centrální tisková agentura.

Teploty dosahují v některých oblastech až 35 stupňů Celsia, v důsledku čehož vysychají tisíce hektarů rýžových a kukuřičných polí, které jsou v Severní Koreji jedním z hlavních zdrojů potravy.

KLDR uvedla v nedávné zprávě zaslané Organizaci spojených národů (OSN), že je vystavena "negativním dopadům přírodních katastrof" jako je snížená zemědělská produkce, ztráta půdy a vodních zdrojů. Produkce obilovin klesla v roce 2020 kvůli sérii tajfunů a povodní z desetiletého maxima 6,65 milionu tun v roce 2019 na 5,52 milionu tun v roce 2020.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v červenci varovala, že 25milionová KLDR bude v příštích třech měsících nutně potřebovat zvýšený dovoz potravin i obchodní a potravinovou pomoc, uvedl jihokorejský portál NK News, který se specializuje na dění v Severní Koreji.

I přes nedostatek potravin se ale nezdá, že by Severní Korea v nedávné době dovezla potraviny z Číny, která je jejím nejbližším a v ekonomických otázkách nejdůležitějším spojencem, píše Kjódó.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 09:10
Komunistická totalita to má blbý úplně ve všem.
Pokud ale soudruh Kim chce, aby mu svět pomohl, musí se chovat jako normální politik a ne jak Hitler.
Jenže pomoct nechce, pro sebe má žrádýlka něurékom a na lidi se může zvysoka....prostě komunista.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist