https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-v-seine-je-necele-dva-mesice-pred-olympijskymi-soutezemi-znecistena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda v Seině je necelé dva měsíce před olympijskými soutěžemi znečištěná

16.6.2024 01:42 | PARIS (ČTK)
Voda v Seině má necelé dva měsíce před startem olympijských her v Paříži zvýšené hodnoty bakterie e.coli. Vyplývá to ze zprávy organizace Eau de Paris, jež se monitorováním vody zabývá. V Seině mají během olympijských her plavat o medaile triatlonisté a dálkoví plavci.
 
Eua de Paris zveřejnila svou zprávu v pátek. Den předtím vysoký funkcionář Mezinárodního olympijského výboru Christophe Dubi uvedl, že "není důvod pochybovat" o tom, že se plavecké soutěže v Seině v historickém centru nedaleko od Eiffelovy věže uskuteční. "Věříme tomu, že v létě v Seině plavat budeme," řekl novinářům.

Kvalita vody se mění mimo jiné v závislosti na srážkách a měření v prvních osmi červnových dnech bylo výrazně ovlivněno silnými dešti. Devátý den už byly díky zlepšenému počasí výsledky testů lepší.

Konečné slovo v tom, zda bude Seina schválena k závodění, budou mít zastřešující organizace World Aquatics a World Triathlon. V případě špatných podmínek mohou být soutěže přesunuty na jiný termín, v extrémním případě pravidla umožňují místo triatlonu bojovat o medaile v duatlonu bez plavecké části.

Olympijské hry v Paříži začnou 26. července. Mužský a ženský triatlon jsou naplánované na 30. a 31. července a závod smíšených štafet na 5. srpna. Na konci olympiády, 8. a 9. srpna, by se mělo v Seině závodit v dálkovém plavání.

Kvalita vody v řece se bude během OH měřit každý den. Situace se může rychle měnit. Loni v létě přišli kvůli znečištěné Seině dálkoví plavci o předolympijský test, ale zhruba o dva týdny později zde závodili triatlonisté. Vzápětí ale museli pořadatelé zrušit plaveckou část závodu v paratriatlonu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist