https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-elektrarna-pastviny-meni-po-86-letech-rychlouzaver
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní elektrárna Pastviny mění po 86 letech rychlouzávěr

8.9.2024 00:58 (ČTK)
Elektrárna Pastviny slouží k výrobě bezemisní energie od roku 1938.  V době vzniku byla největší přečerpávací elektrárnou v Československu.
Elektrárna Pastviny slouží k výrobě bezemisní energie od roku 1938. V době vzniku byla největší přečerpávací elektrárnou v Československu.
Zdroj | ČEZ
Vodní elektrárna na přehradě Pastviny na Orlickoústecku podstupuje výměnu rychlouzávěru. Původní zařízení o váze 29 tun tam sloužilo 86 let, tedy od počátku. Uzávěr v případě nouze zabraňuje vodě, aby tekla na turbínu. Staré zařízení nahradí nová tabule stejných rozměrů příští rok, uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.
 
Nýtovaná konstrukce s příměsí mědi uměla uzavřít prostor přivaděče za necelou půlminutu, a zastavit tak vodu na cestě k turbínám. Energetici mají tuto možnost v případě, že se porouchají stroje a když potřebují rychle uzavřít přítok vody, aby pohyb soustrojí nezhoršoval poškození.

Energetici rychlouzávěr o rozměrech 5,6 x 3,7 x 1,9 metru vyzdvihli za pomoci speciálního 230tunového jeřábu. Po rozřezání autogenem na několik dílů poputuje rychlouzávěr do kovošrotu. Nová tabule o stejných rozměrech dorazí k usazení začátkem příštího roku.

"Za plného provozu proteče 22metrovým přivaděčem o průměru 2,5 metru k turbíně 12 kubíků vody za vteřinu. Abychom mohli v případě potřeby takovou masu vody rychle a účinně zastavit, potřebujeme spustit masivní těžký rychlouzávěr. Nezbývá nám než smeknout před prací našich předků, protože ten původní bezpečně a spolehlivě fungoval přes osm desetiletí," řekl vedoucí provozu malé vodní elektrárny Pastviny František Poláček.

Elektrárna slouží k výrobě bezemisní energie od roku 1938. Pokrývá spotřebu více než 2000 východočeských domácností. Pastviny byly v době vzniku největší přečerpávací elektrárnou v Československu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

11.9.2024 20:47
Doufám, že jej nerozřezali, ještě se stále dá znova instalovat zpět. Provozovat turbinu bez uzávěru v povodni nelze, a pokud budou potřebovat plný průtok ... Asi bych přemýšlel, zda nepovolat velkojeřáb z Hutních montáží. Pokud jim to vyhoví přes BP a spodními, můžou to risknout. BP je šachťák, takže může být ouvej. A je to ČEZ, a energie, a slečna je Francis. Budou-li spát u česlí, může být hodně horko. <rl>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

11.9.2024 22:49 Reaguje na rýpal lesní
Tak jsem se kouknul, a BP je tam boční skluz, no o jeden problém je míň. Mea culpa:-) <rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist