https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-lesy-loni-vybudovaly-v-brdech-dalsich-16-malych-vodnich-ploch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy loni vybudovaly v Brdech dalších 16 malých vodních ploch

5.5.2023 10:53 | JINCE (ČTK)
Zdroj | Vojenské lesy a statky ČR
Vojenské lesy a statky ČR (VLS) loni vybudovaly v Brdech dalších 16 malých vodních ploch. Nejvíce jich vzniklo pod vrchem Špičák mezi Jinci a Podluhy. Další lesníci vyhloubili pod Jineckými hřebeny a přírodní rezervací Koníček, který je součástí veřejnosti nepřístupného posádkového cvičiště. Úkolem vodních ploch je zadržovat vodu v krajině a vytvářet podmínky pro rozvoj rostlinných i živočišných druhů, informoval ČTK mluvčí VLS Jan Sotona.
 

Vojenské lesy budují v Brdech tůně od roku 2018. Spolupracují při tom s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V minulosti jich vyhloubily více než 40. Po padrťských pláních, Baštině, Pource a dalších oblastech se státní podnik loni zaměřil hlavně na okolí brdského vrchu Špičák a lokalitu kolem Jineckých hřebenů.

Zdroj | Vojenské lesy a statky ČR

Malé jednoduché vodní plochy od 60 do 180 metrů čtverečních jsou bez hrází a výpustí. Vznikají v místech, kde jsou pro ně vhodné podmínky. "Je to vlastně jednouchý způsob, jak vytvořit malou vodní plochu v místech, která jsou zamokřená, mají vysokou hladinu spodní vody či jsou v místech s nepropustným podložím, jež zadržuje srážky," uvedl ředitel brdské divize VLS David Novotný.

Zdroj | Vojenské lesy a statky ČR

Tůně poskytují útočiště řadě živočišných a rostlinných druhů, především obojživelníkům a hmyzu. Postupem času se mění v bažinky a opět v zamokřené plochy. "Na rozdíl od budování lesních nádrží či obnovy rybníků je hloubení tůní nenáročnou investicí. Náklady na 16 tůní v loňském roce nepřesáhly 90.000 korun. Určitě proto chceme v jejich budování v Brdech i nadále ve spolupráci s AOPK pokračovat i v dalších letech," dodal Novotný.

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

5.5.2023 12:11
Jó a taky přece nové cesty, aby tam mohlo být co nejvíce tůristů zpovykovaných.
To těm vodním plochám rozhodně prospěje !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.5.2023 20:31
No pro obojživelníky a vodní hmyz je to plus.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist